Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Arhitect: Clienții a peste 80% dintre barurile din centrul vechi se pot trezi cu tavanul în cap

Arhitect: Clienții a peste 80% dintre barurile din centrul vechi se pot trezi cu tavanul în cap

Un articol de: - 22 Mar 2011, 17:32
Arhitect: Clienții a peste 80% dintre barurile din centrul vechi se pot trezi cu tavanul în cap Foto: zf.ro Eveniment

Arhitectul șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, spune că în peste 80% dintre barurile aflate în centrul vechi al Capitalei există pericolul ca oamenii să se trezească cu “tavanul în cap din senin”.

Potrivit acestuia, majoritatea clădirilor din zona Lipscani sunt aproape de colaps, chiar și în lipsa unui seism.

"Nu vorbesc doar de colapsul clădirilor în cazul unui seism chiar mediu ca intensitate. Vorbesc de incidente care se petrec fără a exista niciun fel de cutremur, când te poţi trezi cu un tavan în cap sau cu elemente de decor nestructurale, precum amoraşii de ispos. Şi când cade o piesă de 50 de kilograme de la 10 metri înălţime, te poţi conidera norocos dacă nu te-a nimerit", a declarat Dumitrașcu pentru Mediafax.

Arhitectul crede că astfel de evenimente sunt foarte probabile dat fiind faptul că proprietarii clădirilor refuză să demareze lucrările de reabilitare.

"Peste 80% dintre aceste clădiri au durata de folosinţă expirată şi toate prescripţiile tehnice depăşite. Clădirile îmbătrânesc în timp şi trebuie înlocuite sau refăcute. Sunt clădiri construite în perioada interbelică şi altele chiar în 1910. Nimeni nu face nimic. Stăm şi ne uităm la ele şi aşteptăm să cadă”, a mai adăugat acesta.

În cazul unui seism puternic specialiștii spun că centrul vechi este prima parte a Capitalei care va cădea, majoritatea clădirilor având bulină cu gradul 1 de risc seismic.

Citeşte mai multe despre:   Capitala,   Stiri Bucuresti,   centrul vechi,   cutremur