Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Asociaţia procurorilor, mesaj pentru autorităţi: Recomandările din raportul MCV nu au caracter opțional

Asociaţia procurorilor, mesaj pentru autorităţi: Recomandările din raportul MCV nu au caracter opțional

Un articol de: B1.ro - 16 Noi 2018, 19:05
Asociaţia procurorilor, mesaj pentru autorităţi: Recomandările din raportul MCV nu au caracter opțional Eveniment

Recomandările făcute de Comisia Europeană prin raportul MCV trebuie să fie puse în practică obligatoriu de către autorităţile române, arată Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor invocând o decizie a Curții Constituționale. 

Mai mult, asociaţia cere ca în procesul de punere în aplicare a recomandărilor din raportul MCV să înceapă "un dialog real şi de bună-credinţă cu toţi actorii implicaţi în sistemul de justiţie".
În comunicatul de presă semnat de procurorul Antonia Diaconu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti și procurorul DNA Adrian Cosmin Iordache, că apreciază obiectivitatea și integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018.

Aceştia arată că raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaționale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigențelor statului de drept și rolului parchetelor, așa cum sunt dezvoltate în jurisprudența CJUE, CEDO și în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene și ale Consiliului Europei. Efectele asupra sistemului judiciar și a sustenabilității necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile inițiate și adoptate în perioada de referință s-au cumulat în direcția vulnerabilizării cadrului de sancționare a faptelor de corupție, de reducere a capacității instituționale a instituțiilor judiciare și de reducere a independenței procurorilor, spun reprezentanții asociației procurorilor.

Procurorii subliniază că recomandările din raportul MCV nu sunt opționale pentru România și cer factorilor implicați în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV "să lanseze un dialog real și de bună-credință” cu toți actorii implicați în sistemul de justiție.

"Recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opțional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituțională a României apreciind că poziția de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)”, adaugă procurorii.