Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Asociații ce reprezintă elevii, studenții, și tinerii au cerut demiterea ministrului Marius Bostan

Asociații ce reprezintă elevii, studenții, și tinerii au cerut demiterea ministrului Marius Bostan

Un articol de: - 30 Iun 2016, 08:33
Asociații ce reprezintă elevii, studenții, și tinerii au cerut demiterea ministrului Marius Bostan Eveniment

Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Tineretului din România consideră declarațiile ministrului Comunicațiilor despre educație drept "scandaloase" și i-a cerut premierului Dacian Cioloș demiterea acestuia.

"Pornind de la ideea exprimată de Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, aflată în opoziție vădită cu principiile Constituției României, s-ar ajunge ca educația de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care iși permit financiar plata acestui serviciu. Considerăm că educația de calitate trebuie să rămână un drept fundamental și gratuit al fiecărui cetațean, indiferent de categoria socială din care face parte", arată Consiliul Național al Elevilor, ANOSR și Consiliul Tineretului.

"Considerăm o astfel de poziție exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale și asupra egalitații de șanse, inadmisibil pentru acest nivel. O persoană care susține în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei țări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloș sa îl remanieze de urgență pe ministrul Marcel Bostan", au cerut aceștia conform hotnews.ro.

"O astfel de declarație venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învățământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire și viziunea unui individ care ocupă o poziție de ministru. Așadar, e obligatoriu ca el sa părăsească de urgență această funcție, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă și alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educație extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale și prin care să sporească accesul la educație, nu să se gandească la mecanisme prin care să îngrădească și mai mult acest drept", consideră Vlad D. Chereches, președinte ANOSR.

Aceste reacții vin după ce ministrul Bostan a declarat că principiul învățământului gratuit drept o "reminiscență a celor 50 de ani de comunism" și că "profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea  <> e o imbecilitate".

După ce premierul Dacian Cioloș i-a cerut sa-și ceară scuze și să vină cu clarificări, Marius Bostan a afirmat marți seară că este "trist" că afirmațiile sale privind profesorii și sistemul de educație au fost folosite în scopuri politice și sunt interpretate într-un mod la care nu s-a gândit. El a adăugat că intervenția sa viza un sistem care să permită profesorilor performanți să fie mai bine plătiți, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.

Citeşte mai multe despre:   studenti,   elevi,   tineri,   invatamant,   educatie