Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Asztalos Csaba (CNCD), despre afirmaţiile lui IPS Teodosie referitoare la femei: Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe

Asztalos Csaba (CNCD), despre afirmaţiile lui IPS Teodosie referitoare la femei: Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 11 Mai 2021, 20:10
Asztalos Csaba (CNCD), despre afirmaţiile lui IPS Teodosie referitoare la femei: Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a susținut că a primit mai multe plângeri după declarațiile lui IPS Teodosie despre femei. Acesta a precizat că instituția pe care o conduce nu va sancţiona interpretările unei credinţe. 

 

Asztalos Csaba, după plângerile primite la CNCD în legătură cu afirmațiile lui IPS Teodosie despre femei

 

„Noi, ca instituţie de stat, în nicio speţă nu am şi nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe. Pentru că există o separaţie între stat şi culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult îşi stabileşte propriile canoane şi propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă.

Ceea ce vom analiza noi în această speţă şi în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declaraţia, conţinutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenţie de a aduce o atingere demnităţii anumitor categorii de persoane – şi, desigur, calitatea celui care a făcut declaraţia, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influenţează comportamente din societate”, a spus preşedintele CNCD, la Digi FM.

Asztalos Csaba a precizat va solicita un punct de vedere de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) și că vor fi citate toate părțile.

 

Declarațiile lui IPS Teodosie despre femei

 

IPS Teodosie a stârnit revolta publică după noi declarații controversate, de data aceasta despre femei și rolul lor în Biserică.Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!

„Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a declarat IPS Teodosie.

 

De ce l-a amendat CNCD pe Iulian Bulai

 

Precizările lui Asztalos Csaba vin în contextul în care, în luna ianuarie, deputatul USR Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că a scris pe Facebook, printre altele, că Fecioara Maria ar fi fost „mamă surogat”, iar Iisus s-a născut „fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți”. 

Postarea lui Bulai din 25 decembrie, pentru care a fost sancționat de CNCD:

„Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut. 

Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtășită de mulți copii din România, dar care nu au avut alături părinți atât de iubitori. Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3000 de copii anual dați spre adopție. Mai mult de o treime din cei 3000 nu își găsesc o familie. Anual aprox. 2000 de copii sunt declarați greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficați doar în UK până în 2007. Recent, justiția română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicați în traficul a aproape 200 de copii din Țăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de ființe umane din România, dar nicidecum singurul. 

Asta arată multe comunități eșuate sau cvasi eșuate în România. Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani.  Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur. 

În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulți baronași și combinatori, politicienii onești ar trebui să fie păstorii și magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunități eșuate cu nevoie de solidaritate, generozitate și bună gestionare a bugetului local. În interesul părinților și pruncilor. 

Pentru mine și despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili și măsuri de intervenție din partea comunității dincolo de incapacitățile individului”.
 

Citeşte mai multe despre:   Asztalos Csaba,   CNCD,   credinta,   BOR,   Biserica,   femei,   discriminare,   dublu standard,   amenda cncd,   Iulian Bulai,   IPS Teodosie