Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Asztalos Csaba (CNCD): Orice restricție a drepturilor fundamentale se realizează prin lege și nu neapărat un tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați este, din start, și discriminatoriu (VIDEO)

Asztalos Csaba (CNCD): Orice restricție a drepturilor fundamentale se realizează prin lege și nu neapărat un tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați este, din start, și discriminatoriu (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 09 Mai 2021, 22:29
Asztalos Csaba (CNCD): Orice restricție a drepturilor fundamentale se realizează prin lege și nu neapărat un tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați este, din start, și discriminatoriu (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a explicat duminică seară, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin, în ce măsură se poate vorbi despre discriminare în contextul în care se fac diferențieri între persoanele vaccinate și care nu au făcut vaccinul anti-COVID-19.

 

Asztalos Csaba: Eu cred că interesul este să prevenim transmiterea infecției COVID-19

 

Președintele CNCD a precizat că această situație trebuie abordată cu echlibru și necesită o analiză serioasa pentru fiecare caz în parte.

”Eu cred că interesul este să prevenim transmiterea infecției COVID-19 și trebuie să distingem de la domeniu la domeniu. Orice restricție a drepturilor fundamentale se realizează prin lege și nu neapărat un tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați este, din start, și discriminatoriu, adică nelegal. În măsura în care cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați și se justifică o astfel de măsură, nu suntem într-o situație de discriminare.

Aș vrea să vă dau cu titlu de exemplu o sentință a Curții de Apel Cluj Napoca, din februarie, care arată că distincția dintre vaccinați și nevaccinați la venirea din străinătate – adică cei nevaccinați au obligația să stea în carantină 14 zile, cei vaccinați nu au această obligație – nu este o formă de discriminare.

Deci, de la caz la caz va trebui să analizăm în ce măsură există un temei legal pentru aceste diferențieri și în ce măsură se justifică o astfel de decizie”, a explicat președintele CNCD.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

 

Președintele CNCD: Când o persoană decide să se vaccineze sau nu, nu adoptă o decizie doar pentru propria persoană, ci decizia are legătură cu sănătatea publică a comunității 

 

Totodată, Asztalos Csaba a subliniat că în decizia unei persoane de a se vaccina sau nu anti-COVID-19 are un impact și asupra comunității în care aceasta trăiește.

”Atunci când o persoană decide să se vaccineze sau nu, nu adoptă o decizie doar pentru propria persoană, ci adoptă o decizie care are legătură și cu sănătatea publică a comunității în care trăiește. Orice campanie de vaccinare privește o comunitate fără de care, dacă nu se atinge gradul necesar de imunizare, nu se ajunge la protecția comunității. Cel care decide să nu se vaccineze poate pune în pericol acea categorie de persoane care nu atinge vârsta necesară pentru vaccinare, respectiv, poate să-i pună în pericol pe cei care, din diferite motive, au contraindicații și nu se pot vaccina sau pe cei care chiar dacă se vaccinează nu fac anticorpi.

Este un subiect extrem de complex și avem nevoie de mult echilibru și analiză și experții trebuie să ne spună dacă cei vaccinați, comparație cu cei nevaccinați sunt într-o situație diferită și dacă se justifică mpsuri de diferențiere.

Vreau să subliniez că statul constituțional are obligația să asigure sănătatea publică, de a lua măsuri. Dacă eu îmi trimit copilul la școală și se îmbolnăvește de COVID-19 și are o problemă reală din această cauză, am tot dreptul să dau statul în judecată dacă nu adoptă toate măsurile necesare pentru prevenția răspândirii acestei pandemii”, a mai spus Asztalos Csaba.

Citeşte mai multe despre:   Asztalos Csaba,   CNCD,   vaccinare anti-COVID-19