Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Avertisment pentru cumpărătorii români: Mierea din magazine este cel mai adesea combinată cu un produs chinezesc sau glucoză!

Avertisment pentru cumpărătorii români: Mierea din magazine este cel mai adesea combinată cu un produs chinezesc sau glucoză!

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 10 Dec 2019, 14:35
Eveniment

Specialiștii ne sugerează să ne documentăm înainte de a cumpăra miere din supermarket și să fim atenți dacă produsul a fost etichetat corect. Un studiu făcut de membrii Federației Asociațiilor apicole din România arată că rareori produsele din magazine sunt pure. Mierea românească este combinată ori cu miere din alte țări, ori cu alte produse pe baza de glucoză. În România se produc anual 30.000 de tone de miere dar care însă merge în mare parte în stare brută la export. Prețul este foarte mic, apicultotii obținând 1,80 de euro pe kilogram.

În acest moment ceea ce se întâmplă din punct de vedere legislativ această atitudine permisivă în a promova falsul din supermarket-uri este o politică la care trebuie să renunțăm. Putem obliga firmele procesatoare și în general comercianții să spună proveniența cupajelor de miere. De exemplu dacă un borcan de miere conține 30% miere autohtonă și 50% miere chinezească să se scrie pe etichetă. Din păcate prea puțin găsim pe piață o miere care să provină dintr-o singură sursă, în general sunt mixaje, cupaje cu miere din diferite țări” spune președintele ROMAPIA Mircea Ciocan.

În România trăiesc 1.800.000 de familii de albine și sunt aproximativ 40.000 de apicultori dar producția este foarte mică din cauza terenurilor agricole pe care se practică monocultura. Apicultorii se văd nevoiți să investească pentru a ajuta albinele să producă miere din alte surse decât polenizarea.

 

 

Citeşte mai multe despre:   miere
 
Loading...