Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ”Atenție! Există cazuri în care evoluția infecțiilor are o rată de deces de 50-60%”. Un document trimis spitalelor de către Ministerul Sănătății confirmă gravitatea infecțiilor nosocomiale

”Atenție! Există cazuri în care evoluția infecțiilor are o rată de deces de 50-60%”. Un document trimis spitalelor de către Ministerul Sănătății confirmă gravitatea infecțiilor nosocomiale

Un articol de: - 24 Iun 2016, 12:37
Eveniment

De câteva zile, toate spitalele din România au primit noi ghiduri de diagnostic și tratament pentru trei categorii de bacterii și un ghid de folosire a antibioticelor în chirurgie.

Documentele însoțesc un ordin din 8 iunie al Ministerului Sănătății, se arată într-o nouă investigație făcută publică de Gazeta Sporturilor.

„Este pentru prima oară când ministerul vorbește cu o asemenea claritate corpului sanitar, într-un ordin, despre pericolul infecțiilor nosocomiale. Din acest punct de vedere, ministrul Vlad Voiculescu a făcut un gest de curaj”, a declarat un medic dintr-un mare spital de urgență din București pentru sursa citată.

Prima bacterie cuprinsă în ghid este Infecția Clostridium Difficile (ICD), localizată în intestin. În raportul ministerului este admis faptul că „marea majoritate a colonizărilor se petrec în mediul spitalicesc”.

 „Infecția cu Clostridium s-a extins. În prezent sunt afectate practic toate spitalele din țară.

Avem cele mai multe mutații agresive de ICD din întreaga Uniune Europeană”, mai scrie în Ghidul de diagnostic și tratament ICD al Ministerului Sănătății.

Lupta împotriva bacteriilor pare din ce în ce mai greu de câștigat. Există două mari cauze pentru care cauza ar putea fi pierdută: dezinfectanții diluați din spitale și consumul excesiv de antibiotic al românilor.

“Îmi pare rău că spun ca medic asta, dar acesta este adevărul: ar fi greu să obții acest rezultat până și într-un laborator, darămite într-un experiment social. 70% din populația unei bacterii să devină atât de agresivă e de neîntâlnit!”, susține un medic de la un spital de urgență.

Infecțiile cu Clostridium sunt atât de periculoase încât ministerul îi avertizează pe medicii din toată țara: „Există cazuri unde evoluția ICD este severă, situație în care rata de decese poate fi de 50-60% în absența unui tratament adecvat și administrat precoce”.

De asemenea, cel de-al doilea ghid este dedicat enterobacteriilor, unde intră Klebsiella și E. coli.

În acest context, Ministerul Sănătății amintește în ghidul trimis spitalelor că suntem pe primele trei locuri în Europa la rezistența la antibiotice a bacteriilor.

A treia bacterie semnalată este MRSA, „un Stafilococ aureus rezistent faţă de antibioticele folosite uzual în terapia infecţiilor stafilococice”.

Și aici România este o excepție negativă în Europa: „România are cel mai ridicat ritm de creștere a nivelurilor de rezistență microbiană dintre statele europene în ultimii 23 de ani”.

Ordinul și ghidurile au fost trimise de către minister prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică.

DSP-urile sunt cele care, prin lege, trebuie să controleze aplicarea acestor ghiduri în spitale. Doar că oamenii din Direcțiile Sanitare sunt complicii celor de la Hexi Pharma, cei care au acoperit expansiunea substanțelor falsificate în spitale și cei care încă se află la conducerea acestei instituții.

“Hexi și-a permis un experiment pe pacienți la scara a 350 de spitale din toate județele, experiment în urma căruia infecțiile agresive s-au multiplicat după cum arată documentul citat”, scriu jurnaliștii GSP.

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   spitale,   catalin tolontan
 
Loading...