Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Audieri în Comisia ”Sparanghelul”: Marcel Vela nu s-a prezentat la ședința în care trebuia să dea explicații în legătură cu condițiile în care mii de români au plecat la muncă în străinătate în perioada stării de urgență

Audieri în Comisia ”Sparanghelul”: Marcel Vela nu s-a prezentat la ședința în care trebuia să dea explicații în legătură cu condițiile în care mii de români au plecat la muncă în străinătate în perioada stării de urgență

Un articol de: Elena Stanciu - 25 Aug 2020, 10:01
Audieri în Comisia ”Sparanghelul”: Marcel Vela nu s-a prezentat la ședința în care trebuia să dea explicații în legătură cu condițiile în care mii de români au plecat la muncă în străinătate în perioada stării de urgență Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei Eveniment

UPDATE, 25 august, ora 16.45: Ministrul Internelor, Marcel Vela, nu s-a prezentat marți la audierile din Comisia parlamentară care anchetează modul în care mii de români au plecat la muncă în Germania în perioada stării de urgență, unii dintre ei părăsind, fără permisiune, localități care erau plasate în carantină. În acest context, Vela a fost chemat din nou la audieri marți, 1 septembrie. Tot atunci ar trebui să se prezinte în fața Comisiei din Parlament și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. 

"Eu îl rog pe domnul ministru Vela să vină în faţa Comisiei de anchetă, să vină să răspundă întrebărilor deputaţilor şi senatorilor pentru că aşa este corect. Trebuie să răspundă, cu certitudine, unor întrebări care până astăzi nu au primit răspuns, cum ar fi de exemplu - de ce în Ordonanţa Militară 7 a apărut articolul 10 care a dat dreptul curselor charter să fie operate pe aeroporturile din ţară? (...) Cred că nu trebuie să fie speriat, nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisiei de anchetă şi să răspundă unor întrebări care frământă opinia publică din România", a declarat senatorul PSD Radu Oprea, președintele Comisiei, potrivit Agerpres.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români în Germania se reunește, marți, în ședință. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este așteptat la audieri în așa-numita Comisie „Sparanghelul”, începând cu ora 13.00.

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela,  așteptat la audieri în Comisia ”sparanghelul”

 

Comisia de anchetă din Parlament vrea să afle cum a fost posibil ca în perioada stării de urgență, zeci de români să plece la muncă în Germania din localități aflate în carantină. În zilele de 8, 9 și 10 aprilie, mii de români s-au aflat pe Aeroportul din Cluj, unde s-a creat o aglomerație foarte mare și nu s-au respectat normele de distanțare. Toți aceștia erau pregătiți să plece la muncă în străinătate.

Între ei s-au aflat și câteva zeci de suceveni care au plecat din localități aflate, în acel moment, în carantină. În Comisia de anchetă din Parlament au fost chemați și reprezentanți au autorităților locale. Prefectul județului Suceava spunea că persoanele în cauză au plecat din zonele carantinate pe drumuri agricole, fără a trece prin puncte de control. În acest caz a fost deschis și un dosar penal in rem.Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

 

Șeful Comisiei parlamentare: Trebuie să mergem către Ambasada României din Germania

 

Recent au fost încheiate investigațiile Comisiei cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe Aeroportul din Cluj la începutul lunii aprilie. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare, social-democratul Radu Oprea, acum se așteaptă explicații din partea Ambasadei României din Germania, precum și de la ministrii de la Interne, Externe și Transporturi.

„Trebuie să mergem către Ambasada României din Germania, despre felul în care a existat corespondenţă între Guvernele Germaniei şi României, despre felul în care a apărut articolul 10 în Ordonanţa Militară nr. 7, acel articol care se referă la zborurile charter. Imediat ajungem şi la miniştri, pentru că deja sunt elemente care ne arată că avem pentru ce să îl audiem pe ministrul Transporturilor, pe domnul Bode, avem, de asemenea, elemente care ne arată că trebuie să îl chemăm la Comisie şi pe ministrul Afacerilor Interne, domnul Vela, acum aşteptăm să primim răspunsul de la Ambasada Germaniei şi, în funcţie de ceea ce vom primi, vom constata dacă avem elemente pentru a-l audia şi pe domnul ministru al Afacerilor Externe”, a declarat Radu Oprea.

Articolul 10 din Ordonanţa Militară nr. 7, la care făcea referire Oprea, prevedea că ”(1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale”.

În dimineața zilei de 9 aprilie, mii de români au ajuns pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la muncă în Germania. Asta după ce le-au fost puse la dispoziție mai multe chartere, însă nimeni nu știa la ce oră trebuie să plece și nici măcar destinația exactă. Românii veniți din mai multe județe din Transilvania și Moldova au stat “umăr la umăr” pentru a efectua formalitățile necesare plecării din țară.

“În interiorul aerogării s-au luat permanent absolut toate măsurile. Din păcate, organizatorii pentru cele 12 zboruri au adus dimineață la ora 7.00 aproape 1.500 de pasageri deodată, deși prima decolare a fost la ora 13.00. Pur și simplu știau că pleacă în Germania deși cele 12 zboruri pe care le avem astăzi sunt pe trei destinații: Berlin Baden-Baden și Dusseldorf”, a declarat David Ciceo, director al aeroportului din Cluj-Napoca, pentru B1 TV.

Premierul Ludovic Orban a declarat, după acest incident, că MAI va deschide o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat pentru această situație.

Citeşte mai multe despre:   Marcel Vela