Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Augustin Lazăr, la bilanțul Parchetului General: Cifrele trebuie să ne pună pe gânduri (VIDEO)

Augustin Lazăr, la bilanțul Parchetului General: Cifrele trebuie să ne pună pe gânduri (VIDEO)

Un articol de: - 07 Mar 2018, 11:45
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a prezentat miercuri bilanțul pe 2017 al Ministerului Public. În discursul său, acesta a precizat că procurorii au avut, anul trecut de soluționat un volum foarte mare de dosare, mai precis 1.752.000. 

”În 2017, procurorii și-au îndeplinit cu profesionalism atribuțiile legale, acționând pentru apărarea ordinii de drept și pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenești. Prevederile constituționale și legale asigură în mod practic independența operațională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară și împiedică imixtiuni ale altor autorități din afara puterii judecătorești. Aceasta permite ca principiul separației puterilor în stat să fie respectat în cadrul democrației constituționale. 

Independența procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiții eficiente și echitabile, care tratează după același standard statul și individul. Acțiunile din ultimii ani ale procurorilor în combaterea marii corupții, a abuzurilor în folosirea fondurilor publice și a nesocotirii principiilor de atribuire a serviciilor de achiziții publice se înscriu în această direcție. 

Pornind de la echilibrul care trebuie să caracterizeze relațiile dintre puterile statului, Ministerul Public a urmărit să coopereze loial și în cadru legal cu celelalte puteri. În acest context, trebuie subliniată intervenția CCR care a fost chemată să soluționeze conflicte de natură constituțională între alte autorități publice și Ministerul Public”, a declarat procurorul general. 

Augustin Lazăr a vorbit și despre numărul de dosare pe care procurorii le-au avut de soluționat anul trecut. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Coordonatele majore ale activității procurorilor în 2017 au constat în volumul mare al cauzelor de soluționat, complexitatea deosebită dată de obiectul și de natura acestora, numărul mare de persoane implicate, diversitatea ariilor sociale și juridice ale acestora și abordarea multidisciplinară a acestora. 

Astfel, în anul 2017, procurorii au avut de soluționat 1.752.000 de dosare, din care au soluționat 533.000 de dosare privind aproape 60.000 de inculpați care au fost trimiși în judecată. Aproape 4.000 de inculpați sunt minori, un număr care trebuie să ne pună pe gânduri. 

Din totalul celor 60.000 de inculpați au fost arestați preventiv 6092, circa 10%. Zicem că măsurile preventive au fost aplicate echilibrat și acolo unde trebuia, fără să se facă excese.

Din numărul total al inclupaților trimiși în judecată, 20.380 au săvârșit infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, din care, mai mult de jumătate pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Prin urmare, peste 10.000 de inculpați. Ne atrage atenția asupra carențelor educației unor oameni. Au fost achitați preventiv 1,7% din inculpații trimiși în judecată în 2017, asemănător cu cel de anul trecut. Aspecte îngrijorătoare pentru violența în familie -1.500 de inculpați trimiși în judecată. Copii victime ale părinților, 223, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului, tentativă și faptă consumată. 57 de copii victime ale lovirilor și alte violențe, 44 victime ale violurilor. Raportat la relația frați și surori victime, 132 de victime, 43 victime ale omorului între frați și surori. Cifre care ne pun foarte serios pe gânduri”, a declarat Augustin Lazăr.