Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Veste proastă pentru Dragnea. Zegrean susține că nerespectarea termenului privind motivarea unei sentinței nu poate fi un temei de revizuire a acesteia (VIDEO)

Veste proastă pentru Dragnea. Zegrean susține că nerespectarea termenului privind motivarea unei sentinței nu poate fi un temei de revizuire a acesteia (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 12 Oct 2018, 18:44
Veste proastă pentru Dragnea. Zegrean susține că nerespectarea termenului privind motivarea unei sentinței nu poate fi un temei de revizuire a acesteia (VIDEO) Eveniment

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat că dacă o hotărâre a instanței nu este motivată în maxim 90 de zile așa cum prevede legea, asta nu constituie un motiv pentru revizuirea sentinței.

Unul dintre cei care au cerut revizuirea unei sentințe definitive pe acest motiv a fost președintele PSD. Liviu Dragnea a cerut revizuirea sentinței în dosarul ”Referendumul” pe motiv că hotărârea nu a fost dată la timp și nu a fost semnată de toți judecătorii care au dat verdictul, doi dintre ei ieșind la pensie între timp. Instanța nu i-a dat câștig de cauză.

Acum, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe articole din nou Cod de Procedură Penală, între care și articolul care prevede că: ”Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, şi se semnează de membrii completului care au participat la administrarea probelor şi judecata în fond, precum şi de grefier”.

”Nerespectarea termenului niciodată nu a avut sancțiune, nu l-a ajutat pe inculpat”, a declarat Zegrean, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Întrebat dacă nerespectarea termenului privind motivarea sentinței poate fi un temei de revizuire a acesteia, Zegrean a răspuns: ”nu, temeiurile sunt strict prevăzute de lege și sunt doar vreo 5 sau 6”. 

Zegrean a lămurit și problema legată de interceptările făcute în baza mandatelor de siguranță națională: 

”Dacă mandatul de ascultare s-a dat pe o problemă, pe o suspiciune de siguranță națională, toate interceptările care se fac în baza acelui mandat pot fi folosite numai dacă omul respectiv a fost trimis în judecată pentru o infracțiune care privește siguranța națională. Dacă noi povestim acum despre altceva și ei ne ascultă în baza unui mandat de siguranță națională, nu pot pot folosi acea înregistrare într-un alt proces, într-un proces de furt de exemplu.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

S-a abuzat de asta. Cu 10-15-20 de ani înainte se cerea aviz pe siguranță națională, care se obținea ușor, pentru oameni cu funcții mari și în baza acelei aprobări se interceptau și 7, 10, 100 de ani cât au vrut ei și, desigur, trebuie limpezite lucrurile. Ascultându-l pe unul în baza unui mandat de siguranță națională, ăla vorbea și cu alții, care vorbeau despre cu totul altceva și-i lua și pe ăia fără să fie urmăriți ei. 

Nu trebuie să vă înspăimânte chestia asta, pentru că dacă  se va asculta în baza unui mandat de siguranță națională și vor afla de acolo că unul dintre vorbitorii înregistrați pune la cale alte lucruri, o să-l asculte și pe ăla în baza unui mandat obișnuit”, a explicat Augustin Zegrean, pentru B1 TV. 
 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Liviu Dragnea,   CPP