Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Aventuri la Polul Sud: Cum ar putea România să folosească din nou baza Law-Racoviţă din Antarctica

Aventuri la Polul Sud: Cum ar putea România să folosească din nou baza Law-Racoviţă din Antarctica

Un articol de: - 16 Mai 2017, 10:57
Aventuri la Polul Sud: Cum ar putea România să folosească din nou baza Law-Racoviţă din Antarctica Eveniment

Cercetătorul științific Florica Topârceanu (63 de ani) a luat parte la o expediţie la Polul Sud, la sfârşitul anului 2005. Biologul, care atunci a făcut echipă cu alți doi exploratori, povesteşte, pentru „Adevărul“, prin ce a trecut în cele 44 de zile petrecute în Antarctica, dar vorbeşte şi despre situaţia staţiei Law-Racoviţă.

Echipa care a ajuns la începutul anului 2006 în Antarctica era formată din trei români: dr. Teodor Negoiţă, dr. Florica Topârceanu şi Elena Bocanciu. Echipajul a ajuns efectiv în Antarctica pe 31 ianuarie 2006, unde a rămas pentru 44 de zile. Pregătirea membrilor expediţiei a avut loc pe Munţii Bucegi, însă ceea ce a presupus testele pe timp de iarnă temperată avea să-i pregătească doar parţial

De dimineaţa până seara, purtau mai multe rânduri de haine, pentru a face faţă condiţiilor extreme. Noaptea, pe platoul din Dealurile Larsemann, temperatura scade până la minus 15, minus 18 grade Celsius, iar ziua urcă spre 0 grade Celsius

După expediţie, au fost depuse trei proiecte de cercetare, două coordonate de Teodor Negoiţă şi unul de Florica Topârceanu. Ele s-au derulat în perioada 2006-2008 cu nouă parteneri externi. În cadrul proiectelor au fost organizate în România, la Bucureşti, trei simpozioane internaţionale de cercetări polare cu participare internaţională. 

„Antarctica este un bun internaţional, o rezervaţie naturală de interes universal, şi încă nu există o reglementare pentru modul cum s-ar împărţi beneficiile financiare ale aplicaţiilor“, adaugă Florica Topârceanu. 

În perioada 22 mai – 1 iunie 2017, va avea loc, în China, Reuniunea Consultativă a Tratatului Antarctii şi a Comitetului pentru Protecţia Mediului la Tratatul Antarcticii. Unul din reprezentanţii României la această întâlnire va fi chiar Florica Topârceanu, cu misiunea de a purta discutii cu delegaţiile din Australia, China, India şi Federaţia Rusă pentru reactivarea „Ambasadei“ României, Law-Racoviţă-Negoiţă, din Antarctica de Est.

România a deţinut o staţie în Antarctica, meritul fiind al lui Teodor Negoiţă care, la 15 iunie 2005, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Antarctica Română, a semnat cu Australia un memorandum de înţelegere pentru folosirea în comun a bazei Law, o bază sezonieră a Australiei, situată în Antarctica de Est, în zona dealurilor Larsemann.

Prin acest memorandum, se dădea acces cercetătorilor români la ea, pentru efectuarea de cercetări ştiinţfice în sezonul de vară australă. Acest memorandum s-a încheiat, el fiind valabil timp de 10 ani, adică până în 15 iunie 2015. Teodor Negoiţă a murit în 2011 şi nu s-au găsit soluţii de atunci pentru ca staţia să fie din nou folosită de cercetătorii români.   

În 2013, spune Florica Topârceanu, România a comunicat către Tratatul Antarctic  planul său strategic pentru cercetări antarctice şi ulterior s-a trimis o scrisoare de intenţie pentru prelungirea memorandumului. Scrisoarea a fost semnată de vicepreşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, şi a fost adresată Diviziei Antarctice Australiene, mai precis directorului Tony Flaming. Acesta s-a schimbat între timp, iar noul director, Nick Gales, a răspuns pozitiv în decembrie 2015, precizând că este de acord să se încheie un nou aranjament pentru utilizarea în comun a bazei Law, dar pe baza unei cooperări ştiinţifice între Australia şi România, în domenii de interes comun ale planurilor stategice antarctice ale celor două ţări.   

Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Anul trecut, la Reuniunea Consultativă a Tratatului Antarctic, care a avut loc la Santiago Chile, România a comunicat lista celor 11 proiecte pe care le-ar putea realiza în următorii cinci ani la Baza Law, pe teme specifice în domeniile în care activează, în institutele lor. 

„Noi încă nu avem o finanţare permanentă din partea statului. Dacă ajungem să facem un acord de cooperare internatională in Antarctica, de exemplu cu Australia, el va stimula autorităţile să finanţeze Programul Naţional de Cercetări Antarctice în România“, susține Florica Topârceanu. Biologul român spune că există o oportunitate de finanţare pentru activitatea expediţionară la Baza Law din partea unui sponsor, care însă pune două condiţii: să redăm cele două nume româneşti pe harta Antarcticii: Racoviţă – Negoiţă şi steagul României să fluture din nou în Antarctica.