Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu: Face parte din deținuții aflați pe culoarul morții. Starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni

Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu: Face parte din deținuții aflați pe culoarul morții. Starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Ian 2020, 12:17
Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu: Face parte din deținuții aflați pe culoarul morții. Starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Dan Chitic, avocatul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, publică un mesaj pe Facebook, în care vorbește despre situația clientului său, aflat în spatele gratiilor pentru a ispăși o pedeapsă de 11 ani de închisoare. 

Sub numele „Culoarul condamnaților”, postarea avocatului începe cu o referire la ”unele perosane ale căror atitudini sau fapte au produs un impact atât de mare asupra mentalului colectiv încât acestora le este practic imposibil să scape de stigmatul vinovăției”. Alte persoane, intrate în ”coliziune cu interesele Sistemului”, sunt cele asupra cărora s-a aruncat o anatemă socială de neșters, ”anatemă de care pare a se putea scăpa doar… prin moarte”, scrie reprezentantul legal al lui SOV. 

În acest context, avocatul amintește de ”Dan Adamescu și judecătorul Mustață, deja izbăviți de moarte de anatema sistemului”, și îi aduce în discuție și pe ”Nicușor Constantinescu, Ovidiu Tender, sau «teroristul» Omar Hayssam” și Sorin Ovidiu Vîntu, pe care îi numește ”deținuți aflați pe culoarul morții”.

Referindu-se la clientul său, Dan Chitic susține că SOV s-a îmbolnăvit de tuberculoză în penitenciar și că, din punctul său de vedere ”ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni, executând pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an și jumătate - dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani. Asta dacă nu s-ar fi aliniat împotriva sa stelele”.

De asemenea, apărătorul lui Vîntu precizează că acesta a fost lipsit de posibilitatea de a intra în comisia de liberare condiționată la termenul legal, iar starea sa de sănătate s-a agravat pentru că în Penitenciarul Rahova nu i s-ar asigura regimul alimentar și de viață de care ar avea nevoie având în vedere afecțiunile de care suferă. În plus, Dan Citic precizează că lui SOV  ”i-a refuzat aberant și abuziv și dreptul de a primi dieta necesară pe care i-o puteau aduce din afara penitenciarului membrii familiei sale”. 

În aceste condiții, omul de afaceri ar urma să fie supus unei operații de amputare. (Detalii AICI)

Redăm, mai jos, postarea integrală a avocatului lui Sorin Ovidiu Vîntu: 

Culoarul condamnaților

Sunt unele perosane ale căror atitudini sau fapte au produs un impact atât de mare asupra mentalului colectiv încât acestora le este practic imposibil să scape de stigmatul vinovăției. Alte persoane, indiferent dacă făceau sau nu parte și din prima categorie, au făcut însă fatala greșeală de a intra pe curs de coliziune cu interesele Sistemului, arogându-și dreptul de a nu îndeplini întocmai și la timp anumite “sugestii”, ba chiar mai grav, de a avea o agendă proprie, complet idependentă de cea a Sistemului. Aceste din urmă persoane sunt cele asupra cărora s-a aruncat o anatemă socială indelebilă, purtând o vinovăție mai mare decât toate celalte vinovății și care de cele mai multe ori excede sfera penală, anatemă de care pare a se putea scăpa doar… prin moarte. Moarte, nu de puțin “înlesnită” binevoitor de același Sinstem.

În această categorie au intrat o serie întreagă de persoane incomode, dintre care cei mai cunoscuți sunt probabil Dan Adamescu și judecătorul Mustață, deja izbăviți de moarte de anatema sistemului. Dar și la acest moment, multe, foarte multe alte persoane, cu vinovății reale sau doar inventate, se găsesc încă și ele pe culoarul condamnaților, și amintesc aici doar pe câțiva: Nicușor Constantinescu, Ovidiu Tender, sau “teroristul” Omar Hayssam…

Din această categorie, a deținuților aflați pe culoarul morții, face parte fără doar și poate și Sorin Ovidiu Vîntu, cel care mi-a devenit acum ceva vreme client și mai apoi prieten.

SOV se află în acest moment în executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare (4017 zile), așa cum a rezultat în urma contopirii. Și, din data de 4 Decembrie 2019, a fost propus a fost propus pentru liberare condiționată, asta după ce a executat deja nu mai puțin de 2330 zile până în acest moment. Asta după ce, în paranteză fie spus, în această perioadă, prin 2014, a contactat și o tuberculoză din mediul penitenciar, mediu de care “beneficiază” atât deținuții cât și personalul ANP.

Nu voi comenta aici faptul că nu există un temei legal pentru care în urma contopirii să fi rezultat o pedeapsă de 11 ani (așa cum a decis Curtea de Apel) și nu de maxim 10 ani, așa cum hotărâse inițial Tribunalul București pe baza singurului mod de calcul posibil de aplicat în temeiul legii în cazul lui SOV.
Relevant este că Sorin Ovidiu Vîntu a devenit propozabil pentru liberarea condiționată după executarea a 2009 zile de închisoare în baza hotărârii de contopire în care a rezultat pedeapsa de 11 ani și respectiv, ar fi fost propozabil după 1746 zile de închisoare dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani, așa cum ar fi impus-o legea.
Cu alte cuvinte Sorin Ovidiu Vîntu ar fi putut și, în opinia mea, ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni, executând pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an și jumătate - dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani. Asta dacă nu s-ar fi aliniat împotriva sa stelele.

Căci, “întâmplător”, nu doar că a fost lipsit de posibilitatea de a intra în comisia de liberare condiționată la termenul legal, ci în ultima perioadă starea sa de sănătate s-a agravat considerabil ca urmare a faptului că Penitenciarul Rahova nu i-a putut asigura pe durata detenției sale de acolo regimul alimentar și de viață impus de gravele sale afecțiuni, ba mai mult, i-a refuzat aberant și abuziv și dreptul de a primi dieta necesară pe care i-o puteau aduce din afara penitenciarului membrii familiei sale.
Efectul? Sorin Ovidiu Vîntu este foarte grav bolnav. Și pe punctul de a pierde cel puțin 4 degete de la un picior… dacă nu cumva, Doamne ferește, mai mult de atât.

Și cu toate astea… nimic din cele de mai sus nu au contat în fața Judecătoriei Sectorului 5 când, acum câteva zile în urmă, a judecat cererea SOV de liberare condiționată. În fața cererii parchetului de a amâna cu nu mai puțin de 12 luni liberarea condiționată, (prea) tânăra judecătoare de la 5 a respins “propunerea de liberare condiționată formulată cu privire la petentul condamnat Vîntu Sorin Ovidiu ca neîntemeiată”, stabilind “termen de reiterare a cererii în Comisia pentru liberare condiţionată la data de 20.09.2020.”

Or, fără nicio exagerare, în condițiile date, aceste 9 luni pot face diferența între viață și moarte. Între o persoană care, odată ieșită în libertate, ar putea incomoda sistemul și un personaj trimis din pușcărie direct în paginile unei istorii plină de samavolnicii și abuzuri.

E motivul pentru care au fost create “culoarele” în justiție.

E motivul pentru care există un “culoar al condamnaților la moarte”… asta deși pedeapsa capitală a fost abolită cică din Decembrie ’89.

Căci Sistemul din România și-a instituit un veritbil drept de viață și de moarte asupra celor care îndrăznesc să gândească și să vorbească altfel decât e prevăzut de liniile directoare ale politicii de stat și de partid.

Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu: Face parte din culoarul deținuților aflați pe culoarul morții. Starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni

Citeşte mai multe despre:   Sorin Ovidiu Vintu