Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Avocatul Poporului atrage atenția Ministerului Sănătății: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19

Avocatul Poporului atrage atenția Ministerului Sănătății: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19

Un articol de: Traian Avarvarei - 07 Aug 2020, 14:48
Avocatul Poporului atrage atenția Ministerului Sănătății: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui  condiționată de testarea COVID-19 Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Persoanele care au urgențe medicale sau sunt programate pentru internare nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 înainte și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, arată Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă.

 

 

Avocatul Poporului: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19

 

 

 

”Persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești”, spune instituția condusă de Renate Weber.

Intervenția Avocatului Poporului vine după ce în presă au apărut informații privind persoane ce au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus.

Potrivit răspunsurilor primite de Avocatul Poporului de la Ministerul Sănătății  a rezultat că la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test.

“Referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 828/2020 cu modificările și completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”, se arată în răspunsul primit de Avocatul Poporului.

Conform aceluiași răspuns, începând din 15 mai au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR.A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

“Începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienții suspecți vor fi internați în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testați prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, testări decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare”.

 

 

 

Pacienți condiționați de plata testului de COVID-19 pentru a fi tratați într-un spital de stat

 

 

 

Mai mulți bolnavi s-au plâns că au fost trimiși să își facă testul pentru noul coronavirus la un laborator privat, deci contra cost, înainte de a fi primiți în Spitalul Județean Galați pentru diverse proceduri. Reprezentații Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați spun că doar pentru urgențe și pentru bolnavii cronici se face testul gratuit, restul pacienților trebuie să vină cu testul deja făcut.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru Digi24 că este ilegal ca un spital de stat să ceară pacienților să-și plătească analizele pentru depistarea COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Avocatul Poporului,   COVID-19