Alertă medicală: Bacterie periculoasă, descoperită într-un spital din Teleorman

Alertă medicală: Bacterie periculoasă, descoperită într-un spital din Teleorman

Alertă medicală în Teleorman! Bacilul piocianic, o bacterie extrem de periculoasă, a fost descoperită la un pacient operat în spitalul din Roşiorii de Vede. Acesta nu este un caz izolat, în luna noiembrie fiind descoperită aceeaşi bacterie şi pe lenjeria de pat din acelaşi spital, dar conducerea spitalului susţine că s-a făcut dezinfecţie în unitatea medicală.

„E adevărat că în urmă cu o lună, spălătoria spitalului a fost închisă tocmai pentru că a fost descoperit același tip de bacterie, dar ulterior, în urmă recoltării de probe, s-a demonstrat că totul era negativ în acel moment. Toate probele au fost negate. Așteptăm rezultatele și vom vedea exact ce se întâmplă acolo”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru Digi24.

Ministrul arată că măsurile vor fi luate abia după ce va veni rezultatul analizelor.

„Nu cei de la DSP trebuie să descopere bacteriile, ci aceste bacterii trebuie descoperite și raportate, insist asupra cuvântului raportate, în urma testelor de autocontrol pe care fiecare spital este obligat să le facă”, a subliniat ministrul Sorina Pintea, reluând o mai veche temă, cea a infecțiilor nosocomiale subraportate de spitale.

Piocianicul face parte din ategoria bacteriilor foarte periculoase, pentru că sunt rezistente la antibiotice, o problemă cu care se confruntă nu numai România, dar și majoritaea țărilor din Europa. „

„Asta înseamnă că pacientul are puține șanse de vindecare sau procesul de vindecare e foarte lung și costisitor. Costisitor pentru pacient mă refer. Partea materială a spitalului e altceva. Costisitor înseamnă că el trebuie să stea mai mult în spital, durata de recuperare e mult mai lungă, deci el nu poate să-și reia stilul de viață în timpul cel mai scurt, așa cum ar trebui în mod normal”, a explicat Sorina Pintea.

Urmăriți B1TV.ro și pe