Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Băsescu, la bilanţul Parchetului: Marea corupție e la vămile interne. Aş mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV

Băsescu, la bilanţul Parchetului: Marea corupție e la vămile interne. Aş mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV

Un articol de: - 07 Mar 2011, 12:19
Băsescu, la bilanţul Parchetului: Marea corupție e la vămile interne. Aş mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV Foto: presidency.ro Eveniment

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la bilanţul Ministerului Public pe 2010, că lupta cu evaziunea fiscală şi evazioniştii ar trebui să reprezinte prioritatea anului în care ne aflăm. Şeful statului susţine că orice ban furat este un atac la siguranţa naţională. Preşedintele a mai precizat că trecerea Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale Vamale în subordinea ANAF ar trebui amânată cel puţin până la finalul lui 2011.

"Bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat, mai fără menajamente", a declarat Traian Băsescu, la bilanţul Parchetului.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Garda Financiară și Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) ar urma să fie desființate, iar atribuțiile lor transferate în subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care va colecta şi administra veniturile bugetare, va fi responsabilă cu inspecţia fiscală, precum şi cu operaţiunile vamale, de gardă financiară şi structuri suport.

Referitor la această propunere, Traian Băsescu a declarat că ar mai da o șansă celor două instituții, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă. Șeful statului a mai precizat că atunci când o instituţie merge prost nu o desfiinţezi, ci o faci să funcţioneze.

"Marea problemă pe care o avem este în zona comerţului. Ministerul Finanţelor va lansa foarte curând comasarea Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor în ANAF. Nu ştiu dacă voi fi partizanul acestor comasări. Le dau termen până la 31 decembrie să dea proba capacităţii lor de a frâna procesul de evaziune fiscală. Anunţatul proiect de Ministerul Finanţelor este încă în discuţie. Nu cred că atunci când ceva merge prost până la urmă trebuie să ajungi la defiinţarea lui. Nu, trebuie s-o faci să funcţioneze. Mi-e greu să-mi imaginez o Românie fără vamă", a spus președintele.

Mai multă acțiune la vămile interne

În cadrul discursului susținut luni, Traian Băsescu a ținut să sublinieze că marea corupție se află la vămile interne, unde a cerut să se intensifice controalele.

"Esenţa fraudei vamale este la vămile din interior. Operaţiunea din vămi a fost necesară, dar vreau să văd acţiunea din vămile din interior, inclusiv din cea de la Constanţa", a spus Băsescu.

Evaziunea fiscală, o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale

Preşedintele a mai precizat că peste 30% din resursele la bugetul de stat sunt ”fie evazionate, fie suspectate a fi evazionate”, acest lucru reprezentând un punct slab al “siguranţei naţionale”.

“Evaziunea fiscală  a devenit o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale. Peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate", a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu, despre lupta cu evaziuneaCiteşte mai multe despre:   Traian Basescu,   evaziune,   bilant,   Parchet