Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BEC, aceeași poziție față de înființarea de noi secții în străinătate: De votul din diaspora se ocupă Ministerul de Externe

BEC, aceeași poziție față de înființarea de noi secții în străinătate: De votul din diaspora se ocupă Ministerul de Externe

Un articol de: B1 TV - 12 Noi 2014, 08:23
BEC, aceeași poziție față de înființarea de noi secții în străinătate: De votul din diaspora se ocupă Ministerul de Externe Foto: voceatransilvaniei.ro Eveniment

Biroul Electoral Central își menține poziția față de posibilitatea înființării de secții suplimentare în străinătatea. De votul din diaspora se ocupă Ministerul de Externe, precizează BEC într-un comunicat, în urma cererii instituţiei conduse de Teodor Meleşcanu de a clarifica problema suplimentării numărului de secții din străinătate. Schimbul de adrese vine după ce şeful diplomaţilor a declarat că legea nu îi permite sa înființeze noi secţii de votare şi că atributul revine exclusiv BEC şi Biroului Electoral Internațional. Printre propunerile ministerului a fost şi aceea de a putea schimba reprezentanţii partidelor cu diplomaţi, deoarece politicienii nu prea merg la secţii.

Biroul Electoral Central a răspuns cererii Ministerului Afacerilor Externe de clarificare a situaţiei legate de suplimentarea numărului de secţii de votare din străinătate. De votul din Diaspora se ocupă Ministerul de Externe, susţine BEC într-un comunicat.

”Referitor la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe sub aspectul precizării de către Biroul Electoral Central a posibilităţii legale ca unele secţii de votare să-şi desfăşoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fără schimbarea numărului secţiei de votare şi a celorlalte elemente constitutive menţionăm că organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a Minisetrului Afacerilor Externe, astfel încât orice solicitare în sensul celor arătate excedează competenţei Biroului Electoral Central.”, se arată în comunicatul citat.

Schimbul de adrese vine după ce Teodor Meleşcanu a declarat după şedinţa de Guvern ca legea nu îi permite să deschidă noi secţii şi că atributul revine exclusiv BEC şi Biroului Electoral Internaţional.

”Nu MAE organizează alegerile. BEC și BES sunt responsabile pentru organizarea alegerilor. MAE va aplica orice decizii ținând cont legile în vigoare, în măsura în care decizia BEC ne indică ce avem de făcut.”, a spus noul ministru de Externe.

În schimb, Guvernul a majorat bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru turul doi.

Banii au fost alocaţi pentru buna desfăşurare a votului în diaspora, acolo unde la primul tur de scrutin, sute de românii n-au reuşit să voteze înainte de închiderea urnelor. Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei de guvern, prima de altfel pentru Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru de externe.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Afacerilor Externe (MAE)