Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Becurile cu incandescență, retrase din întreaga Uniune Europeană începând de sâmbătă

Becurile cu incandescență, retrase din întreaga Uniune Europeană începând de sâmbătă

Un articol de: - 31 Aug 2012, 12:54
Becurile cu incandescență, retrase din întreaga Uniune Europeană începând de sâmbătă Foto: Adevarul.ro Eveniment
Directiva care prevede retragerea becurilor cu incandescenţă din întreaga Uniune Europeană intră în vigoare de la 1 septembrie. Măsura are ca scop economisirea energiei, relatează Agerpres.

Data marchează încheierea perioadei de tranziție începută la 1 septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi. De asemenea, în anii 2010 şi 2011 au fost retrase şi cele de peste 75 şi 60 de waţi.

Acestea pot fi înlocuite acum de becurile fluorescente compacte, care sunt mai eficiente energetic - consumă cu 75% mai puțin față de cele cu incandescenţă. De asemenea, pot fi înlocuite cu halogene, echivalentul celor incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puţin decât cele din urmă.

Succesoarele naturale ale becurilor cu incandescență vor fi însă becurile LED. Ele oferă lumină de calitate, apropiată de cea naturală, și permit în plus economisirea a până la 70% din energia consumată. Singurul obstacol major pentru adoptarea lămpilor LED pe scară largă este în prezent prețul ridicat - între 15 şi 25 de euro, față de un euro, atât cât costă un bec obișnuit.

Comisia Europeană esttimează că, prin înlocuirea becurilor tradiţionale, fiecare casă va economisi în medie 50 de euro pe an. În plus, măsura va avea un impact favorabil și asupra mediului înconjurător, mulțumită duratei de viaţă mai mare a noilor becuri, care permite reducerea cantităţii de reziduuri şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon.