Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Belarus, lovită puternic de un val masiv de proteste la cele mai mari întreprinderi ale statului. Mii de persoane au fost reținute (VIDEO)

Belarus, lovită puternic de un val masiv de proteste la cele mai mari întreprinderi ale statului. Mii de persoane au fost reținute (VIDEO)

Un articol de: Catinca Giosanu - 13 Aug 2020, 17:00
Eveniment

Angajații mai multor întreprinderi mari din Belarus au încetat activitatea și protestează în legătură cu fraudarea alegerilor parlamentare și a represaliilor, Polițiștii au intervenit în forță împotriva manifestanților, relatează agenție de presă Interfaxx.ru.

Protestele din Belarus continuă. Miercuri a fost a patra noapte de proteste în țara care a fost numită în mod oficial Reepublica Belarus. Protestatarii au schimbat uşor tactica, iar agenții de poliţie şi militarii păreau a fi mai puţin activi comparativ cu 9 şi 10 august, transmite Meduza. Miercuri dimineaţa, mai multe femei din Minsk s-au aliniat, lângă piaţa Komarovsky, într-un lanţ uman în semn de solidaritate faţă de protestatarii răniţi.

 

 

A patra noapte de proteste în Belarus: 8.000 de persoane au fost reținute

 

 

Greve au organizat angajații companiei „Belmedpreparat”, cea mai mare întreprindere farmaceutică lider din Belarus, care își îndeplinește misiunea permanentă de a oferi populației produse farmaceutice eficiente, sigure și de înaltă calitate pentru prevenirea și tratarea unei game largi de boli. La fel au procedat și angajații fimei ”Keramin”, care au manifestat ore în șir în fața clădirii în care își desfășoară activitatea.

De asemenea, lucrătorii celei mai mari companii de construcții de stat „MAPID” au ieșit să protesteze pe strada din fața sediului companiei, arată RBC.

Reamintim faptul că, protestele anti-Lukashenko au început în țara care a fost numită în m od oficial Republica Belarus pe data de 9 august, imediat după anunțarea rezultatelor preliminare de la alegerile prezidențiale, care îl desemnau cîștigător convins pe Lukașenko. Noaptea trecută a fost cea de-a patra consecutiv în care au fost înregistrate ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

 

 

Continuă protestele anti-Lukașenko în Belarus

 

 

Două persoane au murit în timpul manifestațiilor violente

 

 

Oficialii confirmă că cel puțin o persoană a murit în timpul protestelor care s-au lăsat cu mii de arestări.

În urma confruntărilor violente, în jur de 8.000 de persoane au fost reținute de către autoritățile competente, în timp ce două persoane s-au stins din viață i.în timpul altercațiilor, a anunțat Ministerul de Interne din Belarus

 

 

Mai multe persoane au fost rănite în urma confruntărilor

 

 

Potrivit jurnaliștilor de la Asociaţia Presei Independente din Belarus,  cel puţin 50 de jurnalişti au fost reţinuţi şi răniţi în cursul zilei de miercuri.

Mai mult, în seara zilei de 12 august, pe Telegram au început să circule diverse înregistrări în care se vede cum mai mulți foşti soldaţi ai forţelor speciale din Belarus îşi aruncă uniformele în coşul de gunoi în semn de protest față de diseminarea manifestaţiilor paşnice în ţară. În acelaşi timp, mai mulţi prezentatori TV ai canalelor de stat şi-au anunţat public demisia, transmite publicație Meduza.

 

 

„Pare să fie începutul sfârșitului”

 

 

Istoricul Armand Goșu a comentat, luni seară, în direct pe B1 TV, evenimentele din Belarus, unde anunțul că președintele în exercițiu a câștigat un al șaselea mandat consecutiv a condus la proteste anti-regim de mare amploare. „Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko”, a spus specialistul în spațiul ex-sovietic.

Întrebat dacă protestele din Belarus arată semnele sfârșitului de regim sau lucrurile vor continua la fel ca până acum, Armand Goșu a răspuns: „N-au cum să continue cum au mers de 26 de ani încoace. Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko. Lukașenko va pleca într-o săptămână, două, o lună sau va pleca într-un an. Oricum e clar că este începutul unui proces de transfer a puterii. Pentru prima dată în istoria recentă a Belarusului, el este contestat de atât de multă lume. M-ați întrebat ce se întâmplă acum la Minsk – în aceste minute, la Minsk, tineri mai ales au ieșit din case, din acele cartiere-dormitor, unde sunt blocuri de locuințe doar, fără alte activități. De acolo se îndreaptă spre centrul orașului, în număr destul de mare. În aceste momente, din câte am putut să văd pe rețelele sociale, practic sunt trupele speciale ale Ministerului de interne (n.r. – din Belarus), care practic vânează, în jurul blocurilor, la intrarea în stațiile de metrou, aceste grupuri de tineri, încercând să le împrăștie. După noaptea trecută, în care s-au desfășurat proteste violente, în seara asta asistăm la continuarea acestor proteste. Ar putea fi un moment crucial în evoluția protestelor de la Minsk”.

Citeşte mai multe despre:   Belarus