Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei, și Dumitru Dragomir, condamnați la 4 ani de închisoare cu executare. Prima reacție a fostului șef al LPF: "Am mai fost condamnat la 12 ani și am scăpat" (VIDEO)

Administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei, și Dumitru Dragomir, condamnați la 4 ani de închisoare cu executare. Prima reacție a fostului șef al LPF: "Am mai fost condamnat la 12 ani și am scăpat" (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 15 Ian 2019, 16:55
Eveniment

Tribunalul București i-a condamnat marți la 4 ani de închisoare cu executare pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei, și pe fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir la patru ani de închisoare cu executare în dosarul vânzării drepturilor de televizare ale meciurilor de fotbal din prima ligă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

De asemenea, compania RCS-RDS a fost condamnată la o amendă penală de 1.250.000 de lei, în timp ce SC BODU SRL a fost amendată cu 1.350.000 de lei.

Tot la patru ani de închisoare a fost condamnat și Florin Bădiță, administratorul SC Bodu SRL, în timp ce fiul fostului președinte de la LPF, Bogdan Dragomir, și Alexandru Oprea, Mihai Dinei și Serghei Bulgac (toți trei cu funcții de conducere în RCS-RDS), a fost achitați în acest dosar.

"Eu am mai primit la tribunal 12 ani si am fost achitat pentru că nu a fost nicio probă. Așa e și acum, nu am nicio tangență cu procesul! Drepturile au fost vândute prin licitație publică televizată. Era firma fiului meu care a făcut contractul cu compania, dar asta nu mă disculpă pe mine. Băiatul meu nu are nicio vină, nici eu nu am nicio vină, o să vedeți la apel", a fost prima reacție a lui Dumitru Dragomir oferită pentru B1TV în emisiunea "Se întâmplă acum".

Dumitru Dragomir este acuzat că a primit peste 3 milioane euro mită de la administratorul RCS/RDS, Ioan Bendei, în schimbul acordării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1. În august 2017, Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Alături de el au fost deferiţi justiţiei Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS-RDS SA, pentru dare de mită şi complicitate la spălare de bani; Bogdan Dumitru Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir), la data faptelor asociat unic al SC Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii susţin că, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, în calitate de preşedinte al LPF, cu sprijinul lui Florin Bădiţă, Bogdan Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, Dumitru Dragomir a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS-RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS-RDS SA.

Banii primiţi au fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea unui local administrat de fiul lui Dragomir, Crystal Palace Ballrooms.

contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între LPF şi consorţiul constituit din societatea SC RCS - RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate”, susţine DNA.

Concret, în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I ”PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008 – 2009, 2009 – 2010 şi 2010 – 2011.

„În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte RCS-RDS a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor SC RCS-RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla”, menţionează DNA.

Prin urmare, susţin anchetatorii, pentru a-l determina pe Dumitru Dragomir să susţină interesele RCS-RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL – societate controlată de preşedintele LPF şi reprezentată de Forin Bădiţă – şi RCS-RDS s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune, conţinutul contractului fiind anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală – aceea de a da, respectiv de a lua mită.

DNA arată că, în baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, RCS-RDS SA a plătit către Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

„În perioada 2015 – 2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune au acţionat pentru ‘spălarea’ şi ‘curăţarea’ sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între RCS-RDS SA, Bodu SRL şi SC Integrasoft SRL au fost încheiate mai multe acte juridice, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus. Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS-RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, notează DNA.

Citeşte mai multe despre:   RCS RDS,   Ioan Bendei,   Dumitru Dragomir,   DNA
 
 
 
Loading...