Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bilanţul anunţat de Ministerul de Interne în urma viiturilor și ce operaţiuni mai sunt în desfăşurare

Bilanţul anunţat de Ministerul de Interne în urma viiturilor și ce operaţiuni mai sunt în desfăşurare

Un articol de: Redacția B1.ro - 02 Iun 2019, 13:37
Bilanţul anunţat de Ministerul de Interne în urma viiturilor și ce operaţiuni mai sunt în desfăşurare Sursă foto: Facebook / ISU Prahova Eveniment

Aproximativ 11.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au acționat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică pentru evacuarea populației din zone care prezentau risc de inundații, salvarea celor aflați în pericol și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice, a precizat MAI, într-un comunicat de presă, de duminică.

Ce judeţe au fost afectate

"Au fost înregistrate efecte la nivelul a 76 localități din 25 județe (AB, AG, BC, BN, BH, BT, BZ, BV, CS, CL, CJ, DB, GL, GR, HD, ÎL, ÎS, IF, MS, NT, PH, SB, SV, VS și VN) și municipiul București", a indicat MAI.

Ce pagube materiale au fost raportate până acum

"În total au fost afectate, de la începutul fenomenelor meteo periculoase până în prezent, 650 case, 348 curți, 27 beciuri/subsoluri, 9 apartamente, 4 clădiri aparținând unor instituții publice și 2 clădiri aparținând unor agenți economici, 7 poduri/podețe, 11 stâlpi de electricitate și 55 de autovehicule. De asemenea 35 de persoane au fost salvate și 173 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor în județele AB, BC, BT, ÎS și PH.

O situație deosebită s-a înregistrat la nivelul județului Albă, unde din cauza cantităților mari de precipitații căzute într-un interval scurt de timp s-au format scurgeri de pe versanți, fiind grav afectate 4 localități (Pianu, Săliștea, Răchita și Sebeșel). Forțele MAI au intervenit pentru salvarea a 31 de persoane, iar alte 110 s-au autoevacuat temporar.

În județul Prahova continuă căutările minorului dispărut după ce a fost surprins de viitură împreună cu mama și cei trei frați ai săi. Femeia a fost salvată iar ceilalți trei minori au fost găsiți decedați.

Traficul rutier este blocat pe drumul național DN 73D, în județul Argeș și pe 2 drumuri județene (DJ 687D din Hunedoara și DJ 704A din Albă). Blocajele de trafic sunt cauzate de alunecări de teren, respectiv de acumulări de aluviuni", mai arata comunicatul.

Ce operaţiuni mai sunt în desfăşurareCarantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

"În prezent, sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice în 4 județe (AB, ÎL, IF și PH).

De asemenea, s-a dispus executarea unei manevre de forțe și mijloace din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Mureș și Sibiu către județul Albă, constând în deplasarea către zonele afectate a 7 autospeciale de pompieri de mare capacitate, 3 autospeciale SMURD, 4 microbuze și 87 de pompieri".

Ce avertizări au fost emise şi/sau încă sunt în vigoare

"Rămâne în vigoare informarea emisă de meteorologi privind instabilitate atmosferică manifestată prin averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină, valabilă pentru întreg teritoriul național în intervalul 01.06.2019 ora 10.00 - 04.06.2019 ora 10.00, însă nu mai sunt emise avertizări de tip COD GALBEN sau COD PORTOCALIU.

Din punct de vedere hidrologic este în vigoare avertizarea de COD GALBEN valabil în intervalul 01.06.2019 ora 14.00 – 02.06.2019 ora 24.00 ce vizează scurgeri importante pe versanți, depășiri ale cotelor de atenție pentru râurile din 36 județe (AG, AR, BC, BH, BN, BT, BV, BZ, CJ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, ÎL, ÎS, IF,  MM, MS, NT, PH, SB, SJ, SM, SV, TR, TM, TL, VL, VN și VS).

De asemenea, în intervalul 01.06.2019 ora 14.00 – 02.06.2019 ora 14.00, este valabil CODUL PORTOCALIU emis de hidrologi pentru râurile din 16 județe (AG, BC, BN, BT, DB, GL, HR, ÎL, ÎS, MM, NT, PH, SM, SV, VS și VN), vizând scurgeri importante pe versanți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri și depășiri ale cotelor de inundație."

Citeşte mai multe despre:   inundatii