Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bine faci, rău primești: Autoritățile le-au deschis dosar penal unor săteni din Iași care și-au asfaltat singuri drumul (VIDEO)

Bine faci, rău primești: Autoritățile le-au deschis dosar penal unor săteni din Iași care și-au asfaltat singuri drumul (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 04 Mar 2016, 14:43
Eveniment

Incredibil, dar adevărat. Câțiva localnici din comuna ieșeană Butea, în frunte cu fostul primar, sunt cercetați acum pentru că au reparat singuri o porțiune de drum de un kilometru. Oamenii erau sătui să se tot plângă că nu pot circula normal pe acel drum județean. În plus, toate solicitările fsotului primar către mai marii județului fuseseră sortite eșecului. Așa că oamenii au pus mâna pe lopeți și au încercat să plombeze gropile din drum. Sătenii s-au oferit benevol să dea o mână de ajutor, sătui și ei să aștepte asfaltarea. Doar că acum s-au trezit cu dosar penal, au fost chiar trimiși în judeacată și riscă o amendă sau chiar 6 luni de pușcărie.

Drumul judeţean 280 J, are patru kilometri şi e singura legătură a comunei Butea cu oraşul Iaşi. Sătui să-şi strice maşinile, sătenii au pus acum 4 ani mâna pe lopeţi şi au reparat singuri o porţiune de un kilometru, fără avizul specialiştilor.

„Am făcut atunci o plângere și i-am rugat să sisteze. Era jumătatea verii și noi încă nu atribuisem contractul de plombe", spune Daniel Minciună, șeful Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași

„Erau găurile prea mari și se stricau mașinile", afirmă Emil Bălteanu, localnic anchetat.

Ideea plombării îi aparţine lui Costel Năstase, fost primar al localităţii, care a şi suportat costurile, 600 de lei. El le ceruse anterior, autorităţilor judeţene, timp de opt ani să asfalteze drumul.

„În timp ce noi turnăm beton aici, eram în jur de 20, toți cei care treceau pe aici ne întrebau dacă avem nevoie de ajutor", spune Costel Năstase, fost primar pentru B1 TV.

Autoritățile române au deschis un dosar penal pentru localnicii unei comune ieșene care și-au asfaltat singuri drumul
Alături de fostul primar sunt anchetați alţi 6 localnici.

„Au ajuns să aibă dosar penal pe banii lor, de ce?", spune Ioan Bordaș, tatăl unor localnici anchetați.

„De multe ori când ți se întâmplă o nedreptate, cum e și în acest caz, depășești un pic căile legale Întotdeauna este bine să vezi ce este legal și ce nu este legal, să respecți legea.", spune Lavinia Chiburțe, coordonator programe în Centrul de Resurse pentru participare publică.

Sătenii trimiși în judecată zilele trecute riscă de la o amendă penală, până la șase luni de închisoare.

"Porțiunea asta de drum arată așa rău de vreo 12 ani cred că", spune un bărbat.

„Am făcut demersuri, adresă la Consiliul Județean", declara Mihai Mile, viceprimarul comunei Butea.

Un covor asfaltic ar costa 2 milioane de lei, bani pe care Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor nu îi are.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Iasi,   dosar penal