Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bisericile ortodoxe române din Italia au fost deschise credincioșilor după semnarea unui protocol cu Guvernul de la Roma

Bisericile ortodoxe române din Italia au fost deschise credincioșilor după semnarea unui protocol cu Guvernul de la Roma

Un articol de: George Lupu - 21 Mai 2020, 20:50
 Bisericile ortodoxe române din Italia au fost deschise credincioșilor după semnarea unui protocol cu Guvernul de la Roma FOTO: Pixabay.com Eveniment

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a semnat în această săptămână la sediul Guvernului Italian (Palazzo Chigi) un protocol privind redeschiderea lăcașurilor de cult ortodoxe în Italia. Protocolul are ca obiectiv respectarea libertății de cult, în contextul acordurilor bilaterale, privind respectarea libertății religioase, în conformitate cu normele sanitare de prevenire a contagierii cu Covid–19.

Astfel, prin intermediul acestui acord vor fi permise desfășurarea slujbelor în bisericile ortodoxe din Italia și orice întâlnire de natură religioasă, cu condiția respectării tuturor prevederilor sanitare de prevenire și limitare a răspândirii epidemiei care încă este în plină desfășurare.

Din partea Guvernului Italiei, au semnat Președintele Consiliului de Miniștri, Dl. Giuseppe Conte, și Ministrul de Interne, Dna. Luciana Lamorgese. Din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, protocolul a fostsemnat de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Potrivit protocolului, fiecare sărbătoare și fiecare întâlnire de natură religioasă este permisă pentru toți credincioșii ortodocși ci respectarea normelor de precauție.

Participanții trebuie să poarte măști de protecție și trebuie să mențină distanțe interpersonale de cel puțin un metru. De asemenea, în funcție de spațiul bisericilor, acestea nu trebuie să permită accesul unui număr mai mare de 200 de persoane, limita maximă admisă.

 

Slujbele catolice rămân în continuare interzise în Italia

 

Acest protocol a fost semnat în ciuda faptului că în Italia, pentru credincioșii catolici, slujbele sunt în continuare interzise, fapt care a provocat reacții virulente în rândul clerului.

Deși, încă de la începutul lunii mai, Guvernul de la Roma și-a asumat mai multe măsuri de relaxare, participarea la slujbe este în continuare interzisă, iar participarea la înmormântări va fi limitată la 15 persoane.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Conte și ministrul Sănătății, Roberto Speranza, au convenit cu o concluzie a comitetului științific că „persoanele în vârstă din parohie sunt prea fragile pentru a risca redeschiderea bisericilor publicului”, a scris cotidianul La Repubblica.

„Nu putem accepta să vedem compromisă libertatea de cult”, a spus Conferința Episcopală italiană a primilor episcopi ai țării într-o declarație. "De ce pe pământ, cu precauții adecvate, poți merge la un muzeu, dar la slujbă, nu?", se întreabă retoric reprezentanții clerului catolic.

 

Cum se desfășoară deschiderea bisericilor din România 

 

În România, odată cu terminarea stării de urgență și înlocuirea ei cu starea de alertă, a fost permisă participarea credincioșilor la slujbe în condiții speciale, de respectare a măsurilor de protecție anti COVID-19, anunțate de reprezentanții BOR.

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

De asemenea, se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârşite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăşi cu Sfintele Taine, în lăcaşul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.

Citeşte mai multe despre:   Italia,   COVID-19