Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BNR, despre prăbușirea leului: NU e rezultatul unui ATAC SPECULATIV, ci al LIPSEI DE CREDIBILITATE

BNR, despre prăbușirea leului: NU e rezultatul unui ATAC SPECULATIV, ci al LIPSEI DE CREDIBILITATE

Un articol de: B1.ro - 24 Ian 2019, 12:38
BNR, despre prăbușirea leului: NU e rezultatul unui ATAC SPECULATIV, ci al LIPSEI DE CREDIBILITATE Eveniment

Prăbușirea monedei naționale a dus la speculații în mediul financiar. Mai mulţi economişti atrag atenţia că am fi într-un plin atac asupra leului coordonat chiar de la Moscova, iar totul ar fi început, coincidenţă sau nu, chiar după deplasarea lui Eugen Teodorovici în Cuba cu o escală fix în capitala Rusiei. (Detalii AICI)

Banca Națională a României (BNR) infirmă însă aceste ipoteze. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că, de fapt, ”lipsa de credibilitate” provocată de ”ordonanța lăcomiei” dată de Guvernul PSD.

„Atac speculativ este mult spus. Sunt multe elemente aici. Avem odată o situaţie de fond, una de conjunctură şi un moment al zilei dacă vreţi. Toate trei au contribuit la rezultat, şi anume: o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi care încep să renunţe la aceste deţineri în lei. De aceea vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a făcut să renunţe la deţinerile în lei”, a spus Dan Suciu miercuri seară la Digi 24, citat de Agerpres.

Prin “taxa lăcomiei” sau OUG 114/2018  băncile vor plăti o taxă proporțională cu valoarea indicelui ROBOR (stabilit de piață în funcție de dobânda-cheie a BNR), ceea ce înseamnă că marja de manevră a BNR la stabilirea dobânzii-cheie s-a micșorat, atât timp cât unul dintre obiectivele BNR stabilite prin lege este menținerea stabilității sistemului bancar.

„Este dilema cu care ne confruntăm şi noi la Banca Naţională acum, de găsirea acestui echilibru între curs şi dobândă”, a spus Suciu.

Euro a fost cotat miercuri la un nou maxim istoric - 4,7569 lei.

 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Teodorovici,   BNR,   dan suciu