Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Retragerea din Tratatul Cer Deschis și programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Retragerea din Tratatul Cer Deschis și programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 17:41
 Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Retragerea din Tratatul Cer Deschis și programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere, vineri, cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, în cadrul căreia cei doi au discutat despre cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, despre anunțul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis,  evoluțiile din Republica Moldova, programul Visa Waiver, aderarea României la OECD și perspectivele Inițiativei celor Trei Mări.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, ambasadorul Zuckerman a înmânat ministrului Bogdan Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului.

Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis și a subliniat că acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare.

 

România împărtășește preocuparea Statelor Unite pentru implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere, vineri, cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

 

Bogdan Aurescu a evidențiat că România împărtășește preocuparea Statelor Unite, partener strategic și aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului.

La rândul său, ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis mulțumirile SUA pentru reacția și abordarea României și a propus ca România și SUA să mențină un dialog apropiat pe această temă în următoarea perioadă.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA în ansamblul său și au exprimat satisfacție pentru cooperarea foarte bună dintre România și SUA, inclusiv în context COVID-19, în ceea ce privește sprijinul reciproc în vederea repatrierii cetățenilor, sprijinul SUA pentru transportul și achiziția de echipament medical pentru România, ajutorul de 800 de mii de dolari pentru combaterea pandemiei. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit, în acest context, că România va trimite în perioada următoare o delegație militară formată inclusiv din personal medical în SUA, în contextul pandemiei.

 

Programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor

 

Un alt subiect important de pe agenda de discuție ridicat de către ministrul Bogdan Aurescu a fost facilitarea accesului României în programul Visa Waiver, acest demers având impact deosebit pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește contactele people-to-people, oportunitățile investiționale și economice, schimburile educaționale și nu numai. Ambasadorul Zuckerman a asigurat că acordă o atenție deosebită acestui obiectiv comun și că analizează în profunzime modalitățile prin care autoritățile române și cele americane pot colabora pentru obținerea unor rezultate concrete. Discuțiile despre această temă au loc în contextul în care  rata de refuz a cererilor de viză pentru Statele Unite este mai mică decât cea din anul fiscal anterior.

În ceea ce privește aderarea României la OCDE, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că acesta continuă să fie un obiectiv prioritar al Guvernului României, iar ambasadorul Adrian Zuckerman a asigurat că SUA susține deplin acest obiectiv al României.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile pozitive înregistrate pe palierul Inițiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunțului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiții în proiecte energetice în cadrul Inițiativei, precum și a deciziei recente a unor țări precum Estonia, Letonia și Ungaria de a se alătura Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, la care România participă deja. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România și SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, din octombrie, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea Fondului de Investiții și implementarea proiectelor prioritare de interconectivitate ale Inițiativei.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au avut un schimb de opinii și cu privire la evoluțiile din Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a punctat elementele cele mai importante din cadrul vizitei pe care a realizat-o la Chișinău, la 30 aprilie 2020, în contextul pachetului consistent de sprijin acordat de România cetățenilor din R. Moldova, în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat prin trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale în valoare de cca 3,5 milioane de Euro. Cei doi oficiali au agreat ca SUA și România să continue coordonarea pe linia încurajării autorităților din R. Moldova pentru intensificarea, în mod consecvent și credibil, a reformelor necesare apropierii de UE și respectarea, pe deplin, a principiilor democratice și ale statului de drept. Șeful diplomației române a arătat că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.

Citeşte mai multe despre:   MAE,   SUA,   Bogdan Aurescu