Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bogdan Stanoevici: S-a păstrat același număr de secții de votare ca în 2009. În anumite secții au fost niște permutări (VIDEO)

Bogdan Stanoevici: S-a păstrat același număr de secții de votare ca în 2009. În anumite secții au fost niște permutări (VIDEO)

Un articol de: - 05 Noi 2014, 17:56
Bogdan Stanoevici: S-a păstrat același număr de secții de votare ca în 2009.  În anumite secții au fost niște permutări (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii ”Evenimentul zilei” de pe B1 TV, algoritmul organizării secțiilor de votare din străinătate, în contextul problemei cu care s-au confruntat românii din diaspora care au stat la cozi foarte mari sau nu au putut să voteze în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Stanoevici a spus că există mai multe elemente care au contribuit la crearea situației din diaspora.

”Sunt mai multe elemente care au contribuit la cozile foarte mari de la vot. Certificatul care trebuia completat în interiorul secțiior de votare în fața unei persoane. Unul dintre motivele care au dus la întârzieri sunt aceste formulare, introduse din dorința de a evita orice fel de fraudă.”, a spus ministrul.

Stanoevici a mai precizat că, deși numărul secțiilor de votare a fost același ca în 2009, amplasamentul unora dintre secții a fost schimbat.

”S-a păstrat același număr de secții de votare, 294, ca în 2009. Au fost modificări în interiorul secțiilor de votare pentru că se știe că era un flux mai mare de cetățeni care nu erau neapărat înscriși, dar despre care se știa că sunt în străinătate. Din acest motiv, în anumite secții de votare au fost niște permutări. De exemplu, a fost luată o secție de votare de la Torino. Datorită prezenței la vot, față de numărul populației românești din țările respective, s-a considerat că un număr egal de secții de votare, cu cel din 2009 este corespunzător, cu diferența că în anumite locuri, cum ar fi Parisiși Londra, în care se știa că este un flux mai mare de prezență la vot datorită cetățenilor români care sunt în acele țări, s-au multiplicat cabinele de vot.”, a explicat Stenoevici.

Totodată, ministrul a precizat că problemele la votul din diaspora au apărut și din cauză că unii membri ai secțiilor de votare au lipsit.

”În anumite secții de votare, partidele își trimit reprezentanții. Au fost locuri în care au lipsit doi sau trei membri. Cand într-o secție de votare există cinci persoane, cinci stampile, cinci cabine, și două persoane nu sunt prezente, nu pot să fie decât câte trei cetățeni care votează în trei din cele cinci cabine, ceea ce întârzie foarte mult procesul”, a mai precizat Bogdan Stanoevici.

Bogdan Stanoevici, despre problemele la votul din diaspora