Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BOMBĂ ISTORICĂ: Misteriosul MANUSCRIS VOYNICH confirmă că LIMBA ROMÂNĂ nu provine din latină! Comunitatea științifică e în DELIR (FOTO)

BOMBĂ ISTORICĂ: Misteriosul MANUSCRIS VOYNICH confirmă că LIMBA ROMÂNĂ nu provine din latină! Comunitatea științifică e în DELIR (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 16 Mai 2019, 17:08
Eveniment

Un cercetător britanic susţine că a descifrat manuscrisul medieval Voynich, pe care nenumăraţi criptografi, lingvişti şi academicieni au încercat să-l decodeze, scrie BBC.
DRAMA CONTINUĂ PENTRU MIHAI CONSTANTINESCU! MEDICII I-AU EXTIRPAT RINICHIUL! IMAGINI GREU DE PRIVIT (GALERIE FOTO)

Manuscrisul Voynich este un text scris de mână şi ilustrat, din secolul al XV-lea, potrivit datărilor cu carbon. Numele său provine de la cel al lui Wilfrid M. Voynich, un comerciant de cărţi şi anticar din Polonia, care a achiziţionat manuscrisul în anul 1912.
BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! ANTONIA ȘI-A FĂCUT DE CAP CU DELIA! ALEX VELEA A FĂCUT INFARCT CÂND A VĂZUT IMAGINILE

Documentul este acum găzduit de Librăria Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite. Într-o lucrare publicată în Jurnalul de cercetare a limbilor romanice, cercetătorul Gerard Cheshire, asociat al Universităţii din Bristol, susţine că manuscrisul este un „compendiu de informaţii referitoare la remedii din plante, băi terapeutice şi informaţii astrologice“, care se axează pe sănătatea mintală şi fizică a femeilor, reproducţie şi educaţie parentală.
A MURIT ELENA CÎRSTEA! ÎNCĂ O TRAGEDIE ZGUDIE ROMÂNIA! ULTIMELE IMAGINI SUNT SFÂȘIETOARE (GALERIE FOTO)

Cheshire spune că textul nu este codat, ci limba şi sistemul de scriere erau comune în momentul în care a fost creat, documentul fiind singurul text care a rămas dintr-o limbă proto-romanică.

Ceea ce dezvăluie el este mai uimitor decât miturile pe care le-a generat. Spre exemplu, manuscrisul a fost compilat de călugăriţele dominicane drept sursă de informaţii pentru Maria de Castilia, regină de Aragon, mătuşă cu Caterina de Aragon. Nu este nicio exagerare să susţinem că această lucrare reprezintă una dintre cele mai importante realizări până la această dată în lingvistica romanică.

Manuscrisul este redactat în proto-romanică, din care au evoluat limbile romanice de astăzi, precum portugheza, spaniola, franceza, italiana, româna, catalana şi galiciana'', a precizat cercetătorul.

Teoria lui Cheshire a fost întâmpinată cu scepticism de către experţii medievali. „Îmi pare rău, oameni buni, limba proto-romanică nu e ceva real”, a scris pe Twitter Lisa Fagin Davis, director executiv al Academiei Medievale din America, cu referire la lucrarea lui Cheshire.

Afirmațiile lui Gerard Cheshire dau apă la moară dacologilor, susținători ai teoriilor lui Napoleon Săvescu, ce cred că originea poporului și limbii române este cu totul alta decât cea cunoscută din istoria oficială.

 

Citeşte mai multe despre:   VOYNICH_1
 
Loading...