Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BOR așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că va respecta identitatea românilor! Av. Antonie Popescu: Un Vicariat Ortodox Român este prea puțin

BOR așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că va respecta identitatea românilor! Av. Antonie Popescu: Un Vicariat Ortodox Român este prea puțin

Un articol de: B1.ro - 15 Mar 2019, 09:05
Eveniment

Biserica Ortodoxă Română așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română, scrie bucpress.eu.

În urma acestei hotărâri, potrivit aceleiași surse, avocatul român Antonie Popescu i-a trimis o scrisoare Prea Fericitului Patriarh Daniel.

„Am adresat Patriarhiei o scrisoare în virtutea importanței momentului actual și a eforturilor politice și bisericesti ale Kievului de creare a unei Biserici Autocefale a Ukrainei și în contextul frământarilor din partea de est a acestei țări, dar și al unor îngrijorări venite din Nordul Bucovinei. Este arhicunoscut că dupa ocupația URSS, Mitropolia Bucovinei, cu sediul la Cernăuți (în Palatul Mitropolitan care găzduieste azi Universitatea Iurii Fedkovici, de limbă ucraineană) a fost retrasă în refugiu la Suceava, împreună cu Facultatea de Teologie, celebră în lumea ortodoxă, ea fiind și locul unde, de pildă, și-a dat doctoratul Părintele Stăniloae.
Ulterior, în 1948, sub presiunea autorităților, Facultatea este adusă la B ucurești, activitatea Mitropoliei Bucovinei este de facto suprimată, având o soartă similară cu a Mitropoliei Basarabiei. NU a fost desființată, dar nu a mai putut activa, numele său fiind preluat de Mitropolia de la Iași, care se va numi de atunci și pâna astăzi a Moldovei și Bucovinei”, a declarat avocatul rom\n Antonie Popescu, pentru EZ.

Întrebat dacă a primit vreun răspuns de la BOR, Antonie Popescu a declarat că a făcut un astfel de demers, nu ca să primească un răspuns, ci ca să aducă la cunoștința întâistătătorilor Bisericii române ceea ce a văzut sau a  constatat nemijlocit, în trecut, ca responsabil guvernamental pentru relația cu românii de pretutindeni, predilect din Basarabia și Bucovina, sau, recent, ca avocat implicat în mai multe acțiuni interne sau externe pentru protecția drepturilor omului, potrivit aceleiași surse.


„De altfel, în comunicatul Sf. Sinod  sunt atinse majoritatea problemelor care își așteaptă adecvata rezolvare acum și în viitor și mă astept la o largă consultare, exprimare și contributie, «de la vlădică pân’ la opincă»!”, a mai adăugat Antonie Popescu.

Citeşte mai multe despre:   biserica ortodoxa romana,   ucraina,   antonie popescu
 
 
 
Loading...