Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BOR, mesaj tranşant pentru românii care petrec de Halloween: ‘Promovează sub masca divertismentului cultul morţii’

BOR, mesaj tranşant pentru românii care petrec de Halloween: ‘Promovează sub masca divertismentului cultul morţii’

Un articol de: B1.ro - 01 Noi 2018, 00:00
BOR, mesaj tranşant pentru românii care petrec de Halloween: ‘Promovează sub masca divertismentului cultul morţii’ Foto: stirilekanald.ro Eveniment

Reprezentanţii Bisericii sunt de părere că ortodocşii nu trebuie să celebreze Halloween-ul, deşi sărbătoarea a devenit tot mai populară în rândul românilor.

Patriarhia Română şi-a exprimat îngrijorarea în anul 2014 cu privire la organizarea în instituţiile publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween.

Într-un comunicat de presă, citat de  de basilica.ro, BOR evidenţia că „în ultimii ani în şcolile româneşti sunt tot mai des organizate o serie de activităţi pe tema nonviolenţei, însă la astfel de manifestări ca cea de Halloween, sub pretextul distracţiei, elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent”.

Preotul Nicolae Achimescu explică faptul că Halloween-ul  îşi are originile într-o sărbătoare păgână, respectiv în sărbătoarea celtică a recoltei şi a Anului Nou, Samhain.

„Noaptea de dinaintea Anului Nou era un timp intermediar, în care ce a fost vechi a trecut şi ceea ce este nou încă n-a sosit. În această noapte, graniţa dintre lumea celor vii şi a celor morţi putea fi traversată. Acum, magia şi ritualurile religioase aveau o eficienţă sporită. Spiritele morţilor puteau accede, în această noapte, spre lumea celor vii”, menţionează pr. Nicolae Achimescu, citat de basilica.ro.

La rândul său, Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoşani precizează că semnificaţia Halloween-ului este în contradicţie totală cu natura şi menirea Bisericii.

„Această zi sau această practică a îmbrăcării, a exchivării corpului uman de la frumuseţea cu care Dumnezeu l-a înzestrat şi până la a se schimonosi, din păcate, chipul pruncilor cu tot felul de idei din ce mai de care mai năstruşnice, de la spiriduşi, vrăjitoare şi până la scheletice figuri ale morţilor este ceva anticreştin”, declara în anul 2016 Daniel Dascălu.

Citeşte mai multe despre:   BOR