Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BOR pledează pentru menținerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, un „simbol al Bisericii Ortodoxe universale”

BOR pledează pentru menținerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, un „simbol al Bisericii Ortodoxe universale”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Iul 2020, 14:59
BOR pledează pentru menținerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, un „simbol al Bisericii Ortodoxe universale” foto: Pixabay Eveniment

Patriarhia Română susține păstrarea statutului de muzeu pentru Basilica Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) și își exprimă solidaritatea cu toți cei care apără acest simbol al ortodoxiei universale, arată poziția Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
 

BOR pledează pentru menținerea ca muzeu a Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul. Comunicatul integral


 

În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului  – Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu. Demersul Patriarhiei Române are în vedere valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985.

În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia.
 

Turcia ar putea transforma Basilica Sfânta Sofia în muzeu. Adrian Cioroianu, despre poziția României și a UE


 

Hagia Sophia din Istanbul, fosta catedrală ortodoxă Sfânta Sophia pe când Constantinopolul era capitala Imperiului Bizantin, până în 1453, ar putea fi transformată de autoritățile turce din moschee, în muzeu - lucru care a mai fost sugerat și în trecut de Ankara, chiar de mai multe ori. Cu toate acestea, săptămâna trecută, instanța supremă din Turcia amâna o decizie cu privire la posibilitatea demersului și preciza că sentința va fi stabilită în termen de 15 zile, potrivit BBC.

Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a vorbit despre poziția Bucureștiului și a Bruxellesului pe acest subiect, într-o postare pe Facebook de marți.

„După cum unii dintre dvs știu, unul dintre subiectele controversate ale acestui început de iulie privește eventuala decizie a autorităților turce de (re)transformare în moschee a actualului muzeu Hagia Sophia din Istanbul (Ayasofya - numele turcesc), fostă catedrală ortodoxă Sfânta Sophia pe când Constantinopole era capitala Imperiului Bizantin (până în 1453). În anii '30 ai secolului trecut, în contextul "revoluției kemaliste" prin care a trecut Turcia, fosta catedrală ulterior moschee a devenit muzeu. Subiectul e cu atât mai delicat cu cât, desigur, ca stat suveran, Turcia poate pune în practică orice decizie luată legal de autoritățile sale de competență.

Poziția Uniunii Europene pe acest subiect, exprimată în aceste zile în cadrul sesiunii Consiliului Executiv UNESCO (în curs de desfășurare, până pe 10 iulie a.c.) este următoarea:Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

- ca obiectiv cultural aflat pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, Hagia Sophia este un simbol al dialogului intercultural și inter-religii și acest statut trebuie respectat ca atare;

- trebuie evitate orice măsuri care ar putea împiedica accesul liber la acest sit/obiectiv, care ar periclita locul său pe lista Patrimoniului mondial sau care ar încuraja acolo o polarizare culturală sau religioasă”, a scris Adrian Cioroianu.