Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment BOR nu vrea să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi le recomandă Patriarhiilor Moscovei şi Constantinopolului 'să ajungă împreună la o soluție'

BOR nu vrea să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi le recomandă Patriarhiilor Moscovei şi Constantinopolului 'să ajungă împreună la o soluție'

Un articol de: B1.ro - 26 Oct 2018, 11:44
BOR nu vrea să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi le recomandă Patriarhiilor Moscovei şi Constantinopolului 'să ajungă împreună la o soluție' Foto: basilica.ro Eveniment

Biserica Ortodoxă Română (BOR) intervine în scandalul dintre Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Patriarhia Moscovei şi le recomandă celor două biserici "să ajungă împreună la o soluție" în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. 

Practic, decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române este una "în coadă de peşte", întrucât BOR nu se poziţionează de partea Patriarhiei Moscovei, dar nici nu reunoaşte autocefalia Bisericii din Ucraina, aşa cum a făcut Patriarhia Ecumenică.

"Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.

Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate", se arată într-un comunicat al BOR, după ședința de lucru a Sinodului din 25 octombrie.

Patriarhia Constantinopolului a decis, pe 11 octombrie, să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, punând capăt la 332 de ani de tutelă religioasă rusească.

Biserica Ortodoxă Rusă a reacţionat imediat şi a denunţat decizia Patriarhiei de la Constantinopol drept "o catastrofă" și o "schismă".

La câteva zile distanţă, Patriarhia Moscovei a rupt orice legătură cu Patriarhia Constantinopolului, astfel că îndemnurile la dialog ale Sinodului BOR par mai degrabă imposibil de pus în practică.
 

Citeşte mai multe despre:   BOR,   Patriarhia Constantinopolului,   Patriarhia Moscovei