Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bucureștiul ar putea avea primul palat de secol XIX cu mall: PNL atacă proiectul care prevede construirea un centru comercial în grădina Palatului Știrbei

Bucureștiul ar putea avea primul palat de secol XIX cu mall: PNL atacă proiectul care prevede construirea un centru comercial în grădina Palatului Știrbei

Un articol de: - 16 Oct 2015, 18:20
Bucureștiul ar putea avea primul palat de secol XIX cu mall:  PNL atacă proiectul care prevede construirea un centru comercial în grădina Palatului Știrbei Foto: palat-stirbei.ro Eveniment

Proiectul care prevede construirea unui centru comercial în grădina Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei din București este la un pas de avizul final. Agenția pentru Protecția Mediului i-a dat undă verde.

Deputatul PNL Dan Cristian Popescu spune că construcția pune în pericol patrimoniul cultural al Capitalei și propune audierea reprezentanților instituțiilor care au emis avize pozitive începerii centrului comercial.

"Vineri am propus Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților organizarea unei audieri pe cazul mall-ului din grădina Palatului Știrbei. Încă mai avem timp să protejăm această clădire de patrimoniu a Bucureștiului, care riscă să fie sufocată de un centru comercial. Sunt un om care înțelege și promovează dezvoltarea urbană, însă consider că fiecare proiect își are locul său potrivit. Iar Palatul Știrbei nu este locul potrivit pentru un centru comercial", a scris liberalul pe Facebook.

De asemenea, Șeful ICR Radu Boroianu, consideră că șefii de instituții care vor să aprobe construirea celor două clădiri sunt ”duși cu capul”.

"Când eram secretar de stat la Ministerul Culturii, i-am obligat să micşoreze înălţimea construcţiei aceleia. Condiţiile pe care le-am pus în scris către proprietari sunt foarte clare: trebuie mai întâi asigurată restaurarea palatului, pentru că palatul este pus în pericol de săpăturile care s-au făcut acolo. Deci, toţi ceilalţi, care aprobă acum să se înceapă nu ştiu ce, sunt duşi cu capul!”, a spus Boroianu, cu trimitere directă către Primăria Capitalei.

Și Răzvan Theodorescu, fost Ministru al Culturii, s-a pronunțat împotriva construirii celor două clădiri în perimentrul Palatului.

”Palatul Ştirbei este într-o situaţie inadmisibilă pentru o clădire istorică. Eu văd tot timpul, din spate, de la Universitatea de Arte, tragedia de acolo. Ceea ce se întâmplă la Palatul Ştirbei este o crimă culturală. Am aflat că primăria le-ar fi dat acceptul, ceea ce este o palmă pentru această instituţie”, a afirmat fostul ministru.

Mai multe ONG-uri au reacționat și ele pentru salvarea monumentului-simbol al Capitalei. Reacția arhitectului-șef al Bucureștiului a fost, însă, una halucinantă: ”Salvăm ce? Salvăm pe mama!” (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   mall,   centru comercial