Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Școlile din București aflate în reabilitare ar intra în scenariul roșu. Restul unităților de învățământ, în scenariul galben / Șeful DSP București: Nu am fost informat în acest sens / Inspectoratul Școlar: Este exclus să fi făcut vreo propunere

Școlile din București aflate în reabilitare ar intra în scenariul roșu. Restul unităților de învățământ, în scenariul galben / Șeful DSP București: Nu am fost informat în acest sens / Inspectoratul Școlar: Este exclus să fi făcut vreo propunere

Un articol de: Elena Stanciu George Forcoș - 09 Sep 2020, 16:14
Școlile din București aflate în reabilitare ar intra în scenariul roșu. Restul unităților de învățământ, în scenariul galben /  Șeful DSP București: Nu am fost informat în acest sens / Inspectoratul Școlar: Este exclus să fi făcut vreo propunere Foto: Pixabay Eveniment

UPDATE, 9 septembrie, ora 17.00: Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București a negat, de asemenea, că instituția a propus ca toate unitățile de învățământ din București să înceapă anul școlar urmând scenariul roșu. Aceasta a explicat că Bucureștiul se încadrează în scenariul galben, potrivit analizelor făcute de DSP. În prezent școlile sunt așteptate să trimită propunerile privind modul în care se încadrează acestui scenariu, urmând ca DSP sau Inspectoratul Școlar să avizeze propunerile școlilor. Mai departe vor fi trimise la Comitetul pentru Situații de Urgență, întrunit la prefecctură care va lua decizia finală.

“Este exclus ca Inspectoratul Școlar să fi făcut o astfel de propunere (intrarea școlilor din Bucureștiîn scenariul roșu). Am spus pe toate căile că respectăm Ordinul comun care spune că pe data de 7 septembrie DSP face o depoziție legată de situația epidemiologică a localității, pe care a făcut-o. A dat ca rată a îmbolnăvirii 1,12. Conform acestei rate, Bucureștiul se încadra în scenariu 2. Școlile urmează până pe data de 10 să trimită propunerile pentru scenariul 2, și fiecare cum se încadrează în acest scenariu, să ne explice faptic cum se încadrează. Inspectoratul Școlar și echipele de DSP sunt aici și vor aviza aceste propuneri dacă îndeplinesc rigorile. După care, de la noi aceste propuneri vor pleca la Comitul pentru Situații de Urgență întrunit la Prefectură și de la ei vor primi aprobarea finală în data de 10. Acesta este circuitul de lucru al acestui fapt. În niciun caz nu recomandăm noi ceva. La fiecare 14 zile DSP face aceste depoziții și în funcție de acestea noi ne încadrăm într-un scenariu sau altul”.

 

UPDATE, 9 septembrie, ora 16.40: Șeful DSP a precizat pentru B1.RO că nu a fost înștiințat cu privire la o decizie care să vizeze intrarea tuturor școlilor din București pe scenariul roșu. Acesta a precizat pentru B1.RO că propunerea de bază este ca școlile să urmeze scenariul galben

"Nu am fost informat în acest sens de această decizie. Rămâne în vigoare acest scenariu doi pentru că 1,12 este rata incidenței cumulate a infecțiilor și ar fi putut fi pusă în discuție doar situația aceasta că trei sectoare sunt sub unitare și puteau să adopte un scenariu și alte trei sunt în zona 1-3 a ratei de incidență și în această situație se putea discuta. Dar trebuie să vedem ce vor hotărî consiliile de adminsitrație ale unităților școalre acesta este punctul de plecare al analizei. În funcție de condițiile identificate de colegii din structurile de învățământ și apoi în funcție de inspectoratul școlar municipal vom putea să decidem mai bine ce avizăm sau ce nu avizăm. S-ar putea ca unele consilii să supraliciteze, să considere că au toate condițiile asigurate. Sunt totuși peste 500 de instituții vizate, deci un vol mare de analiză", a declarat șeful DSP București.

 

UPDATE, 9 septembrie, ora 16.30:  Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că în scenariul roșu se vor în cadra doar școlile aflate încă în curs de reabilitare.

”Preponderent, școlile vor intra în scenariul galben și în scenariul roșu vor intra doar școlile care sunt în reabilitare, care nu dau posibilitatea, din punct de vedere fizic, copiilor să intre, pentru că nu sunt terminate. Am verificat la Inspectorat, ca să mă conving”, a declarat Iulian Cristache în cadrul aceleiași emisiuni.  

VREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat miercuri, într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, că ar exista recomandarea ca începând de luni, întreaga Capitală să intre în scenariul roșu privind începerea noului an școlar. Scenariul roșu presupune învățământul online pentru toți elevii. Criteriul epidemiologic în baza căruia școlile vor stabili scenariul de urmat este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi de infectare cu coronavirus din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Astfel, scenariul roșu se va aplica în localitățile unde rata de incidență este mai mare de 3. 

 

Întregul București ar putea intra în scenariul roșu privind începerea noului an școlar 

 

”Se recomandă și, până la urmă, fiecare ia decizia pe care o consideră. Se recomandă cod roșu. Asta e informația pe care am primit-o de dimineață. Dar trebuie să vedem, mai avem câteva zile. Luni, jumătate era verde, jumătate – galben, apoi s-a transformat în galben și acum se recomandă roșu. Eu sunt pregătit pe orice variantă din cele trei. Astăzi am început distribuția de tablete, sper ca până la sfârșitul acestei săptămâni să ajungă tabletele la fiecare părinte pentru că la școală a ajuns astăzi jumătate, mâine sau poimâine vine cealaltă jumătate din necesarul fiecăruia. După aceea, conducerile școlilor trebuie să cheme părinții să ridice tabletele”, a declarat primarul Sectorului 1.  

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Potrivit datelor transmise, luni, de Ministerul Sănătății, sectoarele 1, 2 și 6 erau în scenariul galben, iar sectoarele 3, 4 și 5 se încadrau în cel verde.

Ulterior, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că toate sectoarele Capitalei se încadrează în scenariul 2 privind deschiderea anului școlar, adică scenariul galben.

 

Trei scenarii posibile pentru revenirea elevilor la cursuri în contextul pandemiei de coronavirus

 

Scenariul verde presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Scenariul galben prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor dn clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Scenariul roșu implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități sau lecții online.

 

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti,   Dan Tudorache