Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Bustul mult prea ”dotat” din Tecuci va fi demolat din ordinul Ministerului Culturii

Bustul mult prea ”dotat” din Tecuci va fi demolat din ordinul Ministerului Culturii

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 24 Ian 2020, 16:00
Eveniment

Statuia din Tecuci care a stârnit reacții puternice în spațiul public pentru că bustul eroinei Unirii Principatelor, Cocuța Conachi, era reprezentat prea generos, va fi demolată. În adresa prin care Ministerul Culturii respinge monumentul propus se argumentează că lucrarea artistică (realizată de sculptorul Dan Mateescu, cu finanţarea asigurată din surse private: o fundaţie locală şi o firmă „are elemente caricaturale” conform adevărul.ro.

 

După ce a fost dezvelită statuia în 2018 reprezentanții Ministerului Culturii s-au sesizat în privința faptului că lucrarea nu are aviz și au decis ca aceasta să fie acoperită cu o cutie neagră din placaj sudată de soclu. La mai bine de 2 ani
 

În vreme ce unii au susţinut că lucrarea lui Dan Mateescu (sculptor tecucean foarte cunoscut, cu zeci de lucrări de for public în portofoliu) se subordonează tuturor cerinţelor genului statuar, alţii au criticat aspru viziunea artistică din cazul bustului Cocuţei Conachi. Au fost făcute caracterizări precum, „caricatură”, „vulgară” sau „încropeală”, iar cei mai mulţi dintre contestatarii lucrării au fost de acord că statuia seamănă mai mult cu o Elena Ceauşescu cu sânii la vedere decât cu eroina Unirii Principatelor Române.
 

Cocuța Conachi s-a căsătorit cu Nicolae Vogoride, desemnat caimacam al Moldovei, căsătorie aranjată de ilustrul său părinte, ostil cauzei unioniste şi apărător al intereselor otomane în Ţările Române.

Însuşi domnul Moldovei, Mihail Sturza, a participat la căsătoria celor doi, la moşia Ţigăneşti. Au avut împreună 3 copii, Emanoil, Maria şi Lucia.

Convingerile civice ale „primei doamne” au devenit manifeste în contextul luptei pentru unire din Moldova. La convins pe Nicolae Vogoride să renunţe la desemnarea lui Constantin Catargiu sau Nicolae Cantacuzino ca miniştri, ambii recunoscuţi antiunionişti, ameninţând în caz contrar cu divorţul şi cu plata unor despăgubiri egale în cuantum cu zestrea sa, pierdută în urma unor neinspirate plasamente. Cocuţa Conachi reproşa „veneticului din Fanar”: „Ai venit în ţară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ţi-am adus-o eu. Îţi iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ţi voi ierta trădarea faţă de neamul, faţă de ţara care ar fi trebuit să devie şi a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aş putea, printr-un divorţ, să te aşez din nou pe paiele de unde te-am ridicat”.

A reuşit, prin violarea corespondenţei dintre soţul ei şi demnitarii otomani, să descopere şi să invalideze complotul pregătit cu sprijinul Imperiului Habsburgic, prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova. Scrisorile au fost trimise spre publicare de către Costache Negri şi Dimitrie Ralet, prin intermediul ambasadorului francez, cotidianului «L’Étoile d’Orient», conform enciclopediaromâniei.ro.

 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Tecuci
 
Loading...