Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Călătorie la capătul lumii: O româncă de 81 de ani a ajuns la Polul Nord

Călătorie la capătul lumii: O româncă de 81 de ani a ajuns la Polul Nord

Un articol de: B1 TV - 16 Aug 2012, 16:57
Călătorie la capătul lumii: O româncă de 81 de ani a ajuns la Polul Nord Eveniment

La 81 de ani a ajuns la Polul Nord. Este vorba de o româncă, biolog de profesie, care a visat toată viaţa să studieze microclimatul din ţinutul îngheţat, iar acum şi-a văzut visul împlinit. Orădeanca Anna Marossy a ajuns la Polul Nord în această vară, la numai 800 de kilometri distanţă de cercul polar.

Anna Marossy a pornit în voiajul vieţii ei, în primele zile din luna iulie.S-a mbarcat pe un vapor uriaş, alături de alţi 1.100 de călători.

“Mă interesează vegetația de tundră și de taiga, vegetația tipică de nord, cu conifere, mesteceni și plopi și pe urmă tundra și populația de acolo, nici nu suport clima caldă, ador frigul de acolo, ador iarna,” a povestit ea.

Călătoria a început pe Marea Nordului şi a continuat spre Insulele Feroe, Islanda şi regiunea Svalbard, din nordul Norvegiei, aflată la doar 1.000 de kilometri de Polul Nord.

“Am simțit nevoia să văd ursul polar și să văd aurora boreală și uite, acum, visul s-a împlinit. La bătrânețe am fost în Alaska. Doream să văd etajarea vegetației, dar mai ales populația locală, eschimoși și indieni,” a mai spus Marossy.

Fascinant pentru biologul orădean a fost să vadă, de la distanţă, ce-i drept, banca de seminţe a plantelor alimentare din Spitzbergen. Este vorba despre un buncăr săpat într-un strat de sol îngheţat, la 200 de metri adâncime, în care sunt peste 500.000 de seminţe de plante alimentare. Întoarsă recent din călătoria de la capătul lumii, Ana Marossy se bucură de faptul că a putut să vadă ceea ce puţini au reuşit: frumuseţea tundrelor şi civilizaţia oamenilor nordului.

O româncă de 81 de ani a ajuns la Polul Nord
Embed:

Citeşte mai multe despre:   romanca