Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Călin Popescu Tăriceanu, reacție după cererea DNA: Trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula ”Salvați-l pe Lazăr”. Nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor

Călin Popescu Tăriceanu, reacție după cererea DNA: Trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula ”Salvați-l pe Lazăr”. Nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor

Un articol de: B1.ro - 07 Noi 2018, 21:15
Călin Popescu Tăriceanu, reacție după cererea DNA: Trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula ”Salvați-l pe Lazăr”. Nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor Eveniment

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat miercuri seară, printr-o mesaj publicat pe Facebook, după apariția informațiilor potrivit cărora DNA a cerut Parlamentului avizarea urmăririi penale pe numele său. Acuzația ar fi cea de luare de mită în perioada în care Tăriceanu era premier. 

Tăriceanu leagă momentul apariției acestor informații de valiza cu documente despre Tel Drum, găsită pe un teren din Teleorman, susținând că totul face parte dintr-o operațiune pe care a numit-o ”Salvați-l pe Lazăr”. 

Șeful Senatului susține că nu a primit la Senat nicio solicitare din partea procurorilor și că în perioada în care a fost prim-ministru nu s-a făcut nicio plată către Microsoft.

„Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula ”Salvați-l pe Lazăr”. Un țăran în civil găsește o servietă prin câmp și le-o predă jurnaliștilor cu ochi albaștri. La câteva zile distanță se reîncălzește o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operațiuni este atât de ridicol că ar părea neserios și în filmele din seria ”B.D. la munte și mare”. Efectele în spațiul public sunt însă cât se poate de serioase, așa că vreau să fac câteva precizări importante.

În primul rând, nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, așa cum se speculează în presă.

În al doilea rând, presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere.

În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens.

Știu că sunt unii ”la butoane” care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne. Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acțiuni anti-democratice, anti-constituționale și chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată țara a avut de pierdut. De aici și denumirea de guvern zero care va rămâne în cărțile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni au contribuit la crearea unei societăți divizate, măcinată de conflicte și rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine.

În România care se pregătește să își asume președinția Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcționa, nici măcar cât au putut să funcționeze până acum. Adevărul despre protocoale și abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiției și ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care președintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori și îi asmuțea către adversarii politici”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook. Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Călin Popescu Tăriceanu, prima reacție după cererea DNA

De asemenea, într-un comunicat de presă transmis Agerpres, Tăriceanu susține că totul este, de fapt, o reacție la atitudinea sa de combatere a abuzurilor din justiție. 

"Este ciudat faptul că, la peste 10 ani de la terminarea mandatului şi la 3 ani după prima vehiculare a numelui meu în acest dosar, se reia această temă pe care o consider o reacţie în plus faţă de atitudinea mea de combatere a abuzurilor şi exceselor din justiţie. Demersurile mele, în mod evident, deranjează pe cei care au acaparat în mod ilegitim puterea în Statul Român. Având în vedere dosarul de mărturie mincinoasă în care am fost achitat, pare că din nou asistăm la un alt produs FABRICA DNA de dosare", a susținut Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu,   DNA