Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Când apare ambrozia și cum arată. Mulți vor avea alergie la ambrozie în următoarea perioadă

Când apare ambrozia și cum arată. Mulți vor avea alergie la ambrozie în următoarea perioadă

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Aug 2020, 12:12
Când apare ambrozia și cum arată. Mulți vor avea alergie la ambrozie în următoarea perioadă Foto: Ministerul Sanatatii Eveniment

O buruiană care se răspandește rapid și poartă numele de "ambrozie" a devenit inamicul public numarul 1 al românilor. Denumită "iarba de paragina", ambrozia provoaca rinite alergice și astm bronșic, mai ales la început de septembrie, când planta se răspândește în aproape toată țara. Medicii au din ce în ce mai mulți pacienți care se plâng că au ochii roșii, nasul înfundat și buzele umflate.

 

 

 

Când apare ambrozia, planta la care foarte mulți români au alergie

 

 

 

Nu există localitate în România în care ambrozia să nu crească în voie. Iubitoare de bioxid de carbon, supranumită "iarbă de paragină", acesta provoacă însă multe alergii, unele extrem de severe. În fiecare an, miii de români ajung la medic din cauza polenului de ambrozie.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este păroasă cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază.

Cum arată ambrozia, planta la care mulți români au alergieCarantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Ambrozia crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum arată ambrozia, planta la care mulți români au alergie

Polenul de ambrozie este și unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

Este suficienta o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

Din aceste motive, experții Comisiei Europene au pus ambrozia pe o lista neagră și au declarat-o "specie periculoasă pentru sănătate". 

La noi în țară, autoritățile au luat decizia de a-i amenda pe cei care nu combat ambrozia.

“Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, conform noilor modificări.

Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.”, transmit autoritățile.

Cum arată ambrozia, planta la care mulți români au alergie


 

 

Ce schimbări în stilul de viață trebuie să faci dacă ești alergic la ambrozie


 

 

Odată ce ai devenit alergic la ambrozie şi nu ai imunitate de la un vaccin specific, vei manifesta simptome la fiecare sezon când planta emite polen în atmosferă. Aşadar, e bine să iei măsuri de precauţie constante.

În perioadele de risc, înainte de a ieşi din casă, verifică nivelul de ambrozie din atmosferă prin internediul aplicaţiilor specifice.

Evită să ieşi între orele 10:00 şi 15:00 când niveluril de concentraţie a polenului din atmosferă sunt cele mai mari.

De fiecare dată când revii în casă, schimbă-ţi imediat hainele şi fă duş, pentru a îndepărta particulele periculoase.

Stai cu ferestrele închise şi foloseşte filtre de aer, atât acasă cât şi în maşină.

Nu îşi usca hainele în exterior pentru a nu fi contaminate cu particule de polen.

Înainte cu 2-3 săptămâni de debutul sezonului de polen, ia medicaţie pentru alergie.

Dacă ai animale de companie, în lunile de risc, ai grijă mai riguros de igiena lor, mai ales dacă umblă în exteriorul casei.

În caz că ai ambrozie în grădină, scapă imediat de ea.


 

Citeşte mai multe despre:   ambrozia,   alergie