Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Când trecem la ora de iarnă în 2020. Ce se întâmplă în noaptea în care se dau ceasurile înapoi

Când trecem la ora de iarnă în 2020. Ce se întâmplă în noaptea în care se dau ceasurile înapoi

Un articol de: Beatris Ionita - 29 Aug 2020, 14:01
Când trecem la ora de iarnă în 2020. Ce se întâmplă în noaptea în care se dau ceasurile înapoi Eveniment

Românii trec la ora de iarnă și în acest an, în ciuda faptului că s-au purtat discuții în cadrul Comisiei Europene pentru renunțarea la această practică.

 

Când trecem la ora de iarnă în 2020

 

Ca de obicei, schimbarea orei se face în ultimul weekend din luna octombrie. În 2020, vom trece la ora de iarnă în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, 4:00 devenind ora 3:00. 

 

Ideea că dormim mai mult după schimarea orei este un mit

 

Ideea că vom dormi mai mult după ce dăm ceasul înapoi este un mit. Acest lucru se întâmplă doar în noaptea schimbării. Medicii spus că ar trebui să acordăm mai multă atenție calității somnului și nu orelelor pe care le dormim. Este recomandat ca la ora 22:00 să fim în pat pentru a ne bucura de un somn odihnitor. 

 

 Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?

De ce se schimbă ora 

 

De fapt, ora de iarnă este ora standard, iar sistemul orei de vară şi de iarnă presupune schimbarea orei în fiecare primăvară şi toamnă. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei, vară.

Echinocțiul de toamnă, debutul toamnei astronomice, vine cu mai puține ore de lumină, în timp ce noaptea devine mai lungă, până la solistitiul de iarnă, de pe 21 decembrie.

Această metodă a fost introdusă din anul 1932, pentru a profita de numărul de ore de lumina naturală a Soarelui și era de avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură. 

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, lăsând la alaegerea fiecrui stat decizia de a schimba ora sau nu. Este posibil să se renunța la practică din 2021. 

 

 

 

Ce efect are schimbarea orei asupra organismului

 

Specialiștii spun că este organismul uman se adaptează la această schimbare într-o perioadă mai în mai mult de 7 zile. Ca urmare, oamenii se simt mai obosiți, trec prin stări de nervozitate și chiar depresie.

Stresul este și mai mare pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare, care se pot confrunta cu creşterea tensiunii.