Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Capitanul care l-a împușcat pe Ceaușescu, dezvăluiri în The Guardian: Încă sunt neliniștit. Sunt două vieți pe care le-am curmat

Capitanul care l-a împușcat pe Ceaușescu, dezvăluiri în The Guardian: Încă sunt neliniștit. Sunt două vieți pe care le-am curmat

Un articol de: - 07 Dec 2014, 13:19
Foto: The Guardian Eveniment

Căpitanul Ionel Boeru, care a facut parte din plutonul de execuție a soților Ceaușescu, povestește, la un sfert de secol distanță de eveniment, într-un interviu pentru The Guardian, că încă este neliniștit când vorbește despre acest subiect.

"Încă sunt neliniștit când vorbesc despre asta. Sunt două vieți pe care le-am curmat. Este mare lucru. În război este ok, însă când omori oameni neînarmați este mai greu. Nu aș dori acest lucru nimănui, chiar dacă treaba mea este să omor oameni", spune Boeru.

Capitanul nu are regrete că a pus capat definitiv regimului ceaușist, marcat de frică, săracie și lipsuri. Acesta povestește că familia sa a fost printre milioanele persecutate.

"Bunicul meu a fost preot, un liberal, a fost  închis mare parte din viața sa. A fost foarte bucuros după acele evenimente, bucuros că regimul s-a schimbat, că Ceaușescu a murit și mi-a zis 'Stai liniștit, iau toate păcatele tale asupra mea'", povestește Boeru.

Dar implicarea în evenimentele din decembrie 1989 i-au adus și multe necazuri. Faima de a fi unul dintre cei mai cunoscuți călai l-a costat viața personală, liniștea și căsnicia cu o femeie îngrijorată de faima sa macabră.

"I-am împușcat foarte repede, simt ca i-am ajutat să moară cu demnitate", mai dezvaluie acesta.

Boeru mărturisește că, la câteva secunde dupa acel moment s-a așteptat să fie și el împușcat de cei care stăteau în spate, pentru îndrăzneala de a-i fi ucis pe soții Ceaușescu.

"Soldații plângeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut că susțin în întregime regimul izbucneau de emoție", spune Boeru.

Citeşte mai multe despre:   Ceausescu,   revolutie,   craciun,   impuscat,   comunism,   Palatul Parlamentului,   Targoviste
 
 
 
Loading...