Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cardul de sănătate a devenit obligatoriu: Totuși, 300.000 de români încă nu și-au ridicat cardurile

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu: Totuși, 300.000 de români încă nu și-au ridicat cardurile

Un articol de: B1 TV - 01 Sep 2015, 08:50
Cardul de sănătate a devenit obligatoriu: Totuși, 300.000 de români încă nu și-au ridicat cardurile Foto: gds.ro Eveniment

De astăzi, 1 septembrie, cardul de sănătate devine obligatoriu. Niciun serviciu medical, cu excepţia celor de urgenţă nu va mai fi acordat fără acest document. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mai există încă 300 de mii de pacienţi care nu şi-au ridicat cardurile nici până acum, informează B1 TV.

Pacienţii nu vor mai putea beneficia de niciun serviciu medical dacă nu vor prezenta cardul de sănătate. Există însă şi excepţii. Asiguraţii cărora nu le-a fost emis încă acest document vor beneficia în continuare de servicii, după ce medicul va vedea în sistem că nu le-a fost eliberat documentul.

Pe de altă parte, multe carduri de sănătate au fost emise şi distribuite prin Poştă însă nu au ajuns la destinatari întrucât aceştia nu au fost găsiţi. Documentele au fost returnate caselor de asigurări. Titularii nu au mers să le ridice, chiar dacă, în unele cazuri, au primit şi sms-uri de atenţionare. Aceşti asiguraţi nu vor mai putea beneficia de servicii medicale.

În total, la casele de asigurări de sănătate se mai află aproximativ 300.000 de carduri care trebuie ridicate de asiguraţi. 71.926 dintre acestea se află la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor putea depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului.
Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceştia în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ci va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Citeşte mai multe despre:   card de sanatate