Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Care au fost ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu înainte de a fi executați

Care au fost ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu înainte de a fi executați

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Dec 2020, 18:00
Care au fost ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu înainte de a fi executați Eveniment

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în urmă cu 31 de ani, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989, în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă. În drumul spre locul execuției, Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu înainte de a fi executați

Dorin Marian Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuție, a vorbit într-un interviu pentru The Observer despre ultimele momente din viaţa cuplului care a condus România timp de 25 de ani. Acesta a rememorat clipele de dinaintea execuției în care aceștia „plângeau ca doi copii” spunând că nu pot fi omorâți „ca niște câini”, scrie stiridinlume.ro.

„Amândoi plângeau ca doi copii. Ceaușescu se uita la noi și plângea. „Nu ne puteți omorî ca pe niște câini. Suntem pe cale să murim ca niște câini”. A fost un moment greu pentru noi toți. Apoi ea a spus: „Dacă aveți de gând să ne omorâți, cel puțin din respect pentru dragostea pe care noi o avem unul față de altul, nu îl omorâți pe el primul pentru ca apoi să mă lasați pe mine să mă uit. Cel puțin lăsați-mă să mor în același timp cu soțul meu”. În acel moment, generalul a ordonat: „Duceți-o la zid împreună cu soțul ei””.

Ulterior, spune acesta, au urmat ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu. Uitându-se fix în ochii lui, Nicolae Ceaușescu a strigat „Trăiască Republica Socialistă România! Istoria mă va răzbuna” și apoi a început să cânte fragmente din Internaționala.

„L-am împușcat în timp ce cânta”, spune Dorin Marian Cârlan.

Nicolae Ceaușescu a avut șansa să scape de moarte în 1989: „A făcut o mare eroare!"

Amintim că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în decembrie 1989, în urma mișcărilor de stradă declanșate în orașele mari ale României. Cei doi dictatori și-ar fi putut salva pielea dacă ar fi luat în calcul avertismentele din Germania, dezvăluite de către Constantin Anghelache, fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București.

„Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent, că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989.

Aș avea două dezamăgiri din acea perioadă. Una din 14 decembrie, că cine trebuia, n-a ascultat. Lui Ceaușescu i se cerea să facă o schimbare categorică și n-a vrut să facă niciuna. El a făcut o mare eroare în existența lui. Prima a fost că am rămas singura țară de pe glob fără datorii externe. Pe el n-a avut cine să-l mai apere din exterior, pentru că nu mai avea nimeni de luat bani de la noi", a declarat fostul oficial al lui Dinamo

Nicolae Ceaușescu era greu de convins să facă pasul înapoi, dar și mai dificil de mișcat era soția sa. De-a lungul timpului, potrivit declarațiilor apropiaților cuplului, Elena era adevărata mână de fier.Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

S-a aflat cine a fost amanta lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost un cuplu solid. Cu toate acestea, există o celebră cântăreață care era văzută de Elena Ceaușescu drept potențiala amantă a lui Nicolae Ceaușescu. Se spunea că acesta s-ar iubi cu „cea mai frumoasă femeie din România”.

De-a lungul timpului s-a zvonit că Elena Ceaușescu l-a înșelat pe soțul ei cu mai mulți bărbați care ocupau funcții importante în stat.

Femeia care i-ar fi căzut cu tronc lui Ceaușescu ar fi fost Matilda Pascal Cojocărița, o artistă de folclor de renume chiar și astăzi.

Mai mult decât atât, Elena Ceaușescu aflase că soțul ei o simpatizează foarte tare pe solistă și nu a fost niciodată de acord ca Matilda să fie invitată la petrecerile lor. Chiar și așa, la un moment cei trei au fost prezenți în același loc, iar liderul comunist i-a sărutat mâna artistei, ceea ce a făcut-o pe Elena să aibă o criză de gelozie.

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceauescu,   Elena Ceausescu