Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Care era băutura preferată a sumerienilor și alte lucruri mai puțin știute despre ei

Care era băutura preferată a sumerienilor și alte lucruri mai puțin știute despre ei

Un articol de: - 22 Mai 2018, 21:14
Care era băutura preferată a sumerienilor și alte lucruri mai puțin știute despre ei Eveniment

De regiunea istorică a Mesopotamiei se leagă unele dintre cele mai valoroase invenții fără de care lumea din zilele noastre ar fi cu mult săracă. Inovatori în matematică, astronomie, astrologie, literatură ș.a., aceste civilizații antice ne uimesc peste atâtea milenii.

Dar cine s-ar fi gândit că în locul unde a apărut prima civilizație din istoria omenirii își are originea una dintre băuturile cele mai iubite din istoria modernă - berea. Această băutură era la loc de cinste în viața sumerienilor de zi cu zi. Băută deopotrivă de săraci și de bogați, bărbați sau femei, chiar și cele mai importante evenimente din viața comunității erau stropite din belșug cu bere.   

Este așadar lesne de înțeles că cei care o produceau beneficiau de un statut aparte. Berarii erau plătiți în grâne sau vite, iar muncitorilor le era răsplătită munca în “pâine și bere pentru o zi”, cele două alimente de bază ale sumerienilor. Această practică a folosirii berii ca monedă de schimb se extinsese până și la plata serviciilor funerare oficiate de preoți (tariful era în jur de 7 ulcioare cu bere).

Deși încă nu se cunosc cu exactitate nici până astăzi tehnicile originale are producerii berii, se pare totuși, că sumerienii preferau o băutură groasă adesea făcută din orz, ce trebuia băută printr-un soi de pai care ajuta la filtrare.

Printre lucrurile mai puțin știute despre această civilizație antică este faptul că lor le aparține prima formă de scriere. Inventat inițial doar cu simplul scop de a ține evidența mărfurilor și a tranzacțiilor efectuate, sistemul de scriere cuneiformă a ajuns să fie rapid adoptat în toate domeniile vechii civilizații a sumerienilor.

De la poezie, legi scrise, formule geometrice, istorie, scrierea cuneiformă a rămas folosită în Mesopotamia timp de aproape 3000 de ani. Fiind evoluată din pictograme, la început scrierea era ceva mai anevoiasă și era nevoie de 12 ani pentru ca o persoană să fie capabilă să o învețe așa cum trebuie. Și tocmai pentru că aveau nevoie de un timp de pregătire așa de îndelungat, scribii acelor vremuri nu erau foarte numeroși.

Înzestrați cu o inteligență uimitoare și cu un bagaj de cunoștințe avansat până și pentru timpurile noastre, vechii sumerieni erau pasionați și de jocurile de societate (cum sunt ele denumite astăzi). În acest sens s-au descoperit în anii ‘20 exemplare ale Jocului Regal din Ur - datând pe prin 2600 î.Hr. și chiar zaruri cu șase fețe (circa 3000 î. Hr.), dar care în loc de cifre aveau inscripționate pe ele simboluri.

Tot în Mesopotamia, în orașul Ur (pe teritoriul Irakului de astăzi), au fost inventate primele cărămizi uscate la soare (circa 4000 î. Hr.), în timp ce cea mai veche hartă a fost descoperită în Babilonia în jurul anului 2300 î. Hr. sub forma unor simple desene pe tăblițe de lut ce înfățișau regiunea akkadiană. Mai târziu, grecii și romanii vor perfecționa tehnica hărților.

Însă poate lucrul cel mai uimitor în toate acestea este că civilizația sumeriană și-a păstrat toate aceste taine nedescoperite până în secolul al XIX-lea! Abia atunci o echipă de cercetători francezi și britanici au scos-o la lumină din întâmplare, pe când căutau dovezi despre asirieni. Iar din majoritatea tăblițelor de lut referitoare la sumerieni ce au fost descoperite (peste 500.000), multe rămân încă nedescifrate.După 9 ani de căsnicie, au găsit un cadou nedesfăcut. Este IREAL ce au descoperit. Totul s-a schimbat din acel moment

Citeşte mai multe despre:   Mesopotamia