Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Care sunt categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție

Care sunt categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție

Un articol de: Catinca Giosanu - 20 Mai 2020, 16:32
Care sunt categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție Foto: Dan Amariei Eveniment

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Afacerilor de Interne, Marcel Vela au semnat în cursul zilei de astăzi un ordin comun care prevede instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în vederea combaterii răspândirii noului virusul de tip SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

În acelaşi timp, cei doi miniștri au stabilit şi categoriile de persoane care nu sunt obligate să poarte masca de protecție. Ministrul Afacerilor Interne a emis un avertisment potrivit căruia persoanele care nu se vor conforta și  nu vor respecta obligativitatea de a purta măsca riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 500 şi 2500 de lei.

Astfel, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis - spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei, conform documentului aprobat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul  Marcel Vela.

 

 

Ce categorii sunt exceptate

 

 

În funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau a medicului de medicină şcolară, după caz, pot exista unele excepţii, astfel:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor;  

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;  

c) persoana desfăşoară activitaţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);  

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;  

e) vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri;

f) elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare;

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituţiei are obligaţia de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare dintre angajații săi, în funcţie de programul de lucru, specificul activităţii desfăşurate, structura organizatorică, și structura incintei, potrivit ordinului.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul Securității și Sănătății în Muncă (SSM) va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

O altă regulă prevăzută în ordinul comun este ca fiecaruia dintre angajați să le fie măsurată temporatura în momentul în care sosesc la serviciu. În cazul în care persoanele vor avea o temperatura mai mare de 37 de grade, acestea vor fi lăsate să se odihnească și ulteior, li se va măsura din nou temperatura. Dacă febra persistă, atunci oamenilor le va fi restricționat accesul în clădire.

Masca medicală este o metodă extrem de eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, contactarea unei răceli sau viroze respiratorii.

 

 

Cum se poartă corect masca de protecție

 

 

Organizației Mondială a Sănătății (OMS) recomandă purtarea unei măști medicale. OMS a anunțat că aceasta este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infectia determinata de noul coronavirus (COVID-19) din China. Totuși, doar purtarea unei măști nu este suficientă, astfel că este necesară și adoptarea altor măsuri, printre care de maximă importanță sunt cele de respectare a normelor de igienă.

Masca de gură poate fi purtată atât de persoanele bolnave pentru a preveni răspândirea virusului, cât și de persoanele sănătoase pentru a se proteja de o eventuală infectare cu SARS-CoV-2.

Masca medicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior. Este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie în totalitate acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este așezată pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii medicale să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască.

Atât masca medicală, cât și cea chirurgicală trebuie schimbată în momentul în care se umezește sau cel puțin la un interval de patru ore, pentru a nu ajunge în situația în care aceasta să ne facă mai mult rău decât bine. 

Pentru persoanele care provin din familii vulnerabile, Guvernul va distribui în fiecare localitate, cel mai probabil la autoritățile competente, care ulterior, vor distribui în mod gratuit aceste produse de igină oamenilor defavorizați.


 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   Ministerul Afacerilor Interne