Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cartea electronică de identitate. Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică

Cartea electronică de identitate. Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică

Un articol de: Irina Mina - 09 Apr 2021, 00:02
Cartea electronică de identitate. Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică Eveniment

Cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar pentru cei care o vor folosi va oferi mai multe avantaje, deoarece pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, aceasta va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățanul o va putea încărca opțional, a declarat, joi, pe Facebook, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Mai exact, acesta a făcut o serie de de clarificări tehnice pe tema conținutului cărții electronice de identitate și a modului cum va putea fi aceasta folosită.

„Primo: să lăsăm deoparte conspirațiile – cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă, care însă va oferi puține beneficii și va obliga cetățeanul să se lovească de multe din actualele bariere birocratice.

Secundo: pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conține un spațiu de stocare cu 2 partiții, asemenea memoriei unui computer: prima partiție (obișnuita partiție C, pentru Windows și Program Files) va avea încărcate datele biometrice ale cetățeanului, iar cea de-a doua partiție (așa-numita D, pentru media) va putea integra semnătura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățeanul o va putea încărca opțional.

Tertio: trecând de la hardware la software, identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, “softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.

Așadar, instituții publice din țară și din întreaga Uniune Europeană vor putea valida identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnătura electronică calificată, pe baza nodului eIDAS. Acest nod va înlocui actualele proceduri și sisteme de verificare ale datelor atașate cărții electronice de identitate obișnuite.

Al fino: un alt proiect al #ADR va desăvârși utilizarea cărții electronice de identitate. Platforma de identificare digitală #PSCID va fi poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de e-guvernare. Identitatea electronică este fundația oricărei construcții digitale. PSCID este în curs de implementare și va funcționa exact ca logarea cu Facebook sau Google. Prin #LogincuPSCID, va fi nevoie de un singur click pentru accesarea oricărui serviciu public de e-guvernare”, a scris el, pe rețeaua de socializare.

Octavian Oprea a mai precizat că odată cu implementarea PSCID, cartea electronică de identitate va putea fi folosită pentru autentificarea identității în platforma centralizată de identificare.

„Procedura de login cu telefonul mobil va fi foarte simplă: în momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu”, a menționat acesta.Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19

Cartea electronică de identitate. Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică

Ministrul Ciprian Teleman, detalii despre noua carte de identitate electronică

 

Începând din august, românii vor avea documente de identitate electronice, ale căror dimensiuni vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”, a afirmat Ciprian Teleman, luni seară, într-o postare pe Facebook.

Ministrul preciează că statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.

Citeşte mai multe despre:   carte de identitate,   buletin electronic