Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cum îşi respectă statul român valorile: Casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit după ce a fost lăsată în paragină (FOTO)

Cum îşi respectă statul român valorile: Casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi s-a prăbuşit după ce a fost lăsată în paragină (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 11 Oct 2018, 15:01
Eveniment

Constantin Brâncuşi este numele cunoscut şi apreciat pe orice parte a mapamondului am putea întreba. Deşi străinii aprecieze şi oferă mare respect operei marelui sculptor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre autorităţile române.

Casa în care s-a născut marele artist s-a prăbuşit definitiv după ce a fost lăsată în paragină pentru foarte mulţi ani, iar statul român nu a găsit nicio soluţie pentru a o salva scuzându-se mereu că e o proprietate privată.

Înainte de a se prăbuşi a fost coteț de găini, vândută pe un cal și 500 de lei de urmaşii sculptorului, scrie a1.ro. 

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița, în Gorj. După moartea părinților săi, averea s-a împărțit, iar Eufrosinei sau ”Fârsinei”, cum o alinta Maestrul, sora sa, i-a revenit casa părintească, acolo unde iscusita minte văzuse lumina zilei, dar nu și terenul din jur. Soțul ei, cumnatul lui Brâncuși, a mutat, atunci, locuința din bârne de lemn pe un alt amplasament, adăugându-i încă o cameră. 

”Mai târziu, după moartea lui Nicolae-Radu, când se făcu şi împărţeala averii lui, casa nu căzu pe lotul celui care râvnea la el, ci cumpărând-o Fârsina Brânzan, sora lui Brâncuşi, de la ceilalţi fraţi, după desfacerea ei bârnă cu bârnă, uşor cu uşor şi prag cu prag, a rostuit-o din nou în îmbucăturile ei dintâi, puţin mai la sud, aşa cum se întâmplă uneori la ţară, la munte, şi azi. [...] Se deosebeşte de cea durată de Radu prin aspectul ei exterior: bârnele, blanele, toate de gorun, au fost încercuite şi acoperite cu tencuială în var, dar timpul a năruit ici şi colo, mai ales la miazănoapte, fragila tencuială, lăsând să se vadă bârnele dintâi“, nota istoricul de artă Vasile Georgescu Paleolog.

Lăsată în paragină, pasată de la autorități la rude și retur, casa în care s-a născut Constantin Brâncuși şi-a găsit sfârşitul în acest început de octombrie 2018. 

„Într-o seară stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem“, a povestit Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, stră-strănepoată a lui Brâncuşi şi unul dintre moştenitori.

”Este o proprietat privată. primăria din Peștișani nu are cum să intervină. proprietarul este cel care răspunde penal pentru întreținerea construcției. Vorbim, aici, despre o construcție de patrimoniu”, spune primarul Cosmin Pigui.

În Hobiţa mai rămâne acum doar casa-muzeu deschisă de comunişti în 1971. Aceasta se afla la 200 de metri de casa lui Brâncuşi 

Peste mări și țări, peste oceane, undeva, într-un loc cu 8,5 milioane de suflete, niște oameni nu știu ce să mai facă din operele Maestrului, pentru a fi cât mai bine protejate, cât mai bine expus. Este Muzeul Guggenheim, din New York, acolo unde expoziția Constantin Brâncuși deține un spațiu imens. 

În România, recent, vicepremierul Paul Stănescu a afirmat că va discuta cu primarul Gabriela Firea proiectul “Coloanei Infinitului 2”, care ar urma să fie înălţată în curtea Casei Poporului.

Citeşte mai multe despre:   Constantin Brancusi
 
 
 
Loading...