Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cât de mare este riscul de contaminare cu coronavirus pentru cei care își petrec minivacanța la munte. Octavian Jurma: Ne infectăm dacă stăm mai mult de 10 minute în proximitate, indiferent dacă e în aer liber sau în spațiu închis (VIDEO)

Cât de mare este riscul de contaminare cu coronavirus pentru cei care își petrec minivacanța la munte. Octavian Jurma: Ne infectăm dacă stăm mai mult de 10 minute în proximitate, indiferent dacă e în aer liber sau în spațiu închis (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 30 Noi 2020, 20:59
Cât de mare este riscul de contaminare cu coronavirus pentru cei care își petrec minivacanța la munte. Octavian Jurma: Ne infectăm dacă stăm mai mult de 10 minute în proximitate, indiferent dacă e în aer liber sau în spațiu închis (VIDEO) Eveniment

Cercetătorul și medicul Octavian Jurma a explicat luni seară, în direct pe B1 TV, care este principalul context în care se poate produce infectare cu coronavirus în cazul celor care vor să petreacă niște zile la munte, pe pârtie. Riscul de infectare există și în aer liber, atunci când oamenii nu poartă mască și stau unii lângă alții mai mult de 10 minute, însă pericolul cel mai mare este atunci când turiștii stau împreună în spații închise. Virusul rămâne în aer și după ce o parte dintre persoane au părăsit încăperea, prin urmare riscul de contaminare nu dispare în momentul în care oamenii au ieșit din cameră, a explicat specialistul.

 

Ce spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma despre riscul de infectare cu coronavirus în timpul vacanței la munte 

 

”În general, activitatea în aer liber nu este o sursă semnificativă de infecție. Ce se poate întâmpla în aer liber este ca doi oameni să stea de vorbă o oră, să spunem, unul lângă altul, să nu aibă mască sau să aibă un grad înalt de infectare și să se poată infecta. Noi ne infectăm dacă stăm mai mult de 10 minute în proximitate, indiferent dacă e în aer liber sau în spațiu închis.

Dacă suntem în spațiu închis, problema este că acolo se acumulează în aer particule care poartă acest virus și atunci noi putem să respirăm acest aer și dacă cineva a părăsit încăperea. De aceea este mult mai periculoasă petrecerea timpului în aceste spații închise care are loc în mod natural, mai ales dacă ai fost afară și se întorc toți zgribuliți și stau la povești. Este un lucru perfect normal și natural, dar care, în același timp, poate să răspândească virusul în aceste condiții pentru că toți declară că au respectat întocmai măsurile. În general, infecția se întâmplă acum în casele noastre sau în spațiile închise, unde, dintr-un motiv oarecare nu purtăm mască – poate luăm cina sau ne simțim în siguranță cu niște oameni care ne spun că ei sigur nu sunt infectați. Aici e problema, nu neapărat pe pârtii și în spațiul liber, ci ce se întâmplă după”, a declarat Octavian Jurma.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Restricții în stațiunile montane pebtru minivacanța de 1 decembrie 

 Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

În zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie, mulți români au ales să-și petreacă minivacanța în stațiunile montane. Managerii hotelurilor susțin faptul că pentru aceast interval, hotelurile și pensiunile au fost rezervate în proporție de aproximativ 80%, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie. Și în aceste zone trebuie să fie respectate regulile de protecție sanitară instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cea mai importantă dintre ele fiind purtatul măștii.

În acest context, un avertisment a venit și din partea medicului Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, care i-a sfătuit pe cei care vor să petreacă cu tot dinadinsul în această perioadă să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie.

„Este îngrijorător pentru că, undeva, acești oameni ajung să fie față în față sau unul lângă altul. Cele câteva mii de oameni care merg acum la munte, probabil că undeva, la o sală de mese, la restaurant, la recepție sau prin camere...  că e o modă acum să ne distrăm cu tot dinadinsul și atunci nu putem să petrecem decât închiriind niște vile, apartamente sau camere de hotel, că nu ne-am văzut demult unii cu alții. Acest lucru se va vedea foarte clar în solicitarea celor care vor dori să se interneze de sărbători, pentru că e un lucru firesc să petrecem sărbătorile de iarnă unii în spital...”, a declarat Emilian Imbri, pentru B1 TV.

Citeşte mai multe despre:   Octavian Jurma,   coronavirus