Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medic: Afirmația că suntem cel mai nepregătit stat din Europa e ușor exagerată / România a trebuit să concureze pe piață cu jucători cu forță financiară și influență politică mult mai mari (VIDEO)

Medic: Afirmația că suntem cel mai nepregătit stat din Europa e ușor exagerată / România a trebuit să concureze pe piață cu jucători cu forță financiară și influență politică mult mai mari (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 01 Apr 2020, 16:44
Medic: Afirmația că suntem cel mai nepregătit stat din Europa e ușor exagerată / România a trebuit să concureze pe piață cu jucători cu forță financiară și influență politică mult mai mari (VIDEO) Eveniment

Cătălin Apostolescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat, pentru B1 TV, că este exagerat să spunem că România este cel mai nepregătit stat din Europa pentru a rezista pandemiei de coronavirus. Statul român a început să achiziționeze echipamente și dezinfectați încă de la mijlocul lunii ianuarie, problema a fost că a trebuit să concureze pe aceeași piață cu alții mult mai potenți financiar și cu o mai mare influență politică. Pe de altă parte, e adevărat că în sistemul sanitar românesc s-au făcut investiții infime în ultimii 30 de ani și că acum mulți șefi de spitale s-au trezit târziu.

„Sistemul medical românesc, într-adevăr, nu se compară cu celelalte din Europa. Investițiile minore, infime care s-au făcut în Sănătate se văd acuma. Asta înseamnă echipamente, pregătire, număr absolut de medici, procentul foarte mare de emigrări nu doar din rândul medicilor, ci și din rândul cadrelor medicale medii și inferioare. 

Pe de altă parte, pregătirea în România a început încă de la jumătatea lunii ianuarie. Atunci au început să se ia primele măsuri privind achiziționarea de echipamente și de dezinfectanți. Deci afirmația că suntem cel mai nepregătit stat din Europa mi se pare ușor exagerată. Inclusiv state mai mari s-au trezit mult mai târziu decât s-a trezit România. Sigur, tot ce s-a făcut, s-a făcut în limita posibilităților pe care le are România. 

România a trebuit să concureze pe piața producătorilor de echipamente cu jucători mult mai mari, cu forță financiară și cu influență politică mult mai mari. Altfel am fi avut mult mai multe echipamente la momentul de față. 

Nu trebuie omis nici faptul că o serie de conducători de spitale din România s-au trezit și ei foarte târziu.  E o vină pe care trebuie să și-o asume”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, pentru B1 TV. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Acesta a insistat că nu doar Ministrul Sănătății sau doar administrațiile locale care au în gestionare spitalele sunt de vină, ci vina există „la fiecare nivel”. 

Cât despre avertismentul unui medic din Timișoara, conform căruia „O să sunaţi la 112 şi nu o să aibă cine să vină să vă salveze”, Apostolescu a declarat: „E un avertisment pe care trebuie să-l ascultăm cu mare atenție. De altfel, și eu am declarat în urmă cu două-trei săptămâni că e posibil ca românii să ajungă să fie tratați în corturi militare. E imaginea pe care trebuie s-o avem în fața oricărei pandemii. Lumea a cam uitat ce înseamnă epidemie și pandemie în ultimul secol. A fost un secol de aur în care se părea că toate bolile au leac și că o să trăim tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Această epidemie ne aduce cu picioarele pe pământ. Omenirea tot timpul a trăit sub spectrul pandemiilor. Faptul că am avut 100 de ani de pauză ne-a făcut să uităm și acum suntem șocați”. 

Medicul a mai precizat că este prematur să facem statistici și să le analizăm și că ar trebui să lăsăm întâi să treacă pandemia, apoi să ne uităm pe astfel de cifre: „Statisticile sunt niște cifre care pot fi interpretate de fiecare cum vrea. Eu cred că e mult prea devreme pentru statistici”, a insistat el.

Întrebat dacă vreodată, de când a început Facultatea de Medicină și până acum, și-a pus problema că vom ajunge într-o astfel de situație, Apostolescu a răspuns: „DA! Specialitatea de boli infecțioase are ca scop lupta împotriva epidemiilor, atât prevenirea lor, cât și lupta efectivă în timpul epidemiei. Când mi-am ales specialitatea, am fost conștient de acest lucru”.
 

Citeşte mai multe despre:   Catalin Apostolescu,   Institutul Matei Bals