Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cătălin Teodorescu, plasat sub control judiciar de DNA, după ce deputații l-au salvat de la arestul preventiv (VIDEO)

Cătălin Teodorescu, plasat sub control judiciar de DNA, după ce deputații l-au salvat de la arestul preventiv (VIDEO)

Un articol de: - 03 Dec 2014, 15:42
Cătălin Teodorescu, plasat sub control judiciar de DNA, după ce deputații l-au salvat de la arestul preventiv (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment

Deputatul Cătălin Teodorescu, cercetat în dosarul fostei șefe DIICOT Alina Bica, s-a prezentat miercuri la sediul DNA, unde i-a fost adus la cunoștință faptul că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pe numele său și luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 03 decembrie 2014.

Măsura vine la scurt timp după ce Camera Deputaților a respins cererea instanței pentru încuviințarea arestării preventive a deputatului. Acesta este cercetat în legătură cu despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 03 decembrie 2014, față de inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, deputat în Parlamentul României, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit, infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, arată DNA într-un comunicat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Deputatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

„Inculpatului Teodorescu Cătălin Florin i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, mai precizează DNA.

Deputatul, pentru care Parchetul ceruse încuviințarea arestării, a fost salvat, miercuri, de colegii săi la votul din plenul Camerei, astfel că a rămas cu imunitatea intactă.

După ce iniţial, aleşii au avizat favorabil solicitarea procurorilor de arestare în cazul democrat liberalului, deputaţii şi-au dat seama că nu au numărat bine şi au început o nouă numărătoare. De aici şi răsturnarea de situaţie. Cu 146 de voturi pentru și 101 împotrivă, nu s-a întrunit jumătate plus unu din cei prezenţi. Aşa că deputatul PDL a scăpat de arestare.

La votul pentru Cătălin Florin Teodorescu (PDL), în sală au fost prezenți 292 deputați, însă doar 256 dintre ei și-au exprimat votul. La renumărare au ieșit 146 voturi favorabile și 101 „împotrivă”. Potrivit regulamentului, sunt necesare 147 de voturi pentru aprobare. Anterior, fuseseră numărate 147 de voturi favorabile și 101 „împotrivă”. Votul a fost secret cu bile. (Detalii AICI)

Deputatul este acuzat de abuz în serviciu, după ce a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, care, în 2011, a acordat o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren din Capitală supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

Cătălin Teodorescu, audiat la DNA


Citeşte mai multe despre:   Alina Bica