Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Câteva state europene iau în calcul folosirea unui alt vaccin la rapel în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca la prima doză

Câteva state europene iau în calcul folosirea unui alt vaccin la rapel în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca la prima doză

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Apr 2021, 08:41
Câteva state europene iau în calcul folosirea unui alt vaccin la rapel în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca la prima doză Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio Eveniment

Mai multe state europene iau în calcul să folosească un alt vaccin împotriva COVID-19 pentru administrarea rapelului în cazul persoanelor care la prima doză au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca, o mișcare fără precedent, potrivit abc.net.au.

Vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este în centrul unor discuții aprinse, pe fondul suspiciunilor legate de apariția unor tromboze la persoane care au primit doze din acest ser. Pe fondul dezbaterilor, Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un afect advers „foarte rar” al administrării. În schimb, Organizația Mondială a Sănătății spune că, deși este plauzibilă, relația de cauzalitate nu a fost confirmată.

În orice caz, temerile au determinat anumite state să impună restricții de vârstă pentru utilizarea vaccinului de la AstraZeneca.

Rapel diferit pentru persoane vaccinate cu AstraZeneca la prima doză? Câteva state europene iau în calcul un astfel de demers

 

Întrebată despre amestecare și potrivirea vaccinurilor, EMA nu a avut nicio reacție pe moment. Anumiți experți sunt de părere că, cum toate vaccinurile vizează proteina spike a virusului, ar putea lucra împreună pentru a învăța organismul să lupte cu noul coronavirus. Cu toate acestea, deocamdată nu există dovezi că procesul ar fi eficient.

Germania a fost prima țară europeană care a recomandat, pe 1 aprilie, ca toate persoanele cu vârste mai mici de 60 de ani care au fost vaccinate cu AstraZeneca la prima doză să primească la rapel un alt vaccin.

„Din perspectivă imunologică nimeni nu se așteaptă să existe un dezavantaj în a primi a doua doză dintr-un alt vaccin”, spune Marianne Roebl-Mathieu, membru al comitetului de vaccinare.

Norvegia a anunțat că va decide în 15 aprilie dacă va relua utilizarea serului de la AstraZeneca sau se va baza pe celelalte.

„Deznodământul este că fie iei un vaccin, vaccinul de la AstraZeneca... fie iei un rapel cu alte tipuri de vaccin”, a declarat Sara Viksmoen Watle de la Institutul norvegian de sănătate publică, pentru Reuters.

Autoritățile norvegiene așteaptă să vadă, totodată, și rezultatele unui studiu britanic lansat în luna februarie, cercetare care se referă la îmbinarea dozelor din vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și AstraZeneca.Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

Marea Britanie afirma încă din finalul anului trecut că va permite administrarea de vaccinuri diferite la o singură persoană într-un număr foarte restrâns de situații. Cu toate acestea, miercuri, autoritățile din arhipelag au recomandat folosirea vaccinului de la AstraZeneca doar la persoane cu vârste mai mari de 30 de ani, însă au precizat că persoanele vaccinate deja cu o doză vor primi rapelul din același ser.

Citeşte mai multe despre:   AstraZeneca,   vaccin anti-COVID-19,   pandemie de coronavirus