Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a marca doi ani de la Mitingul Diasporei din 10 august (FOTO)

Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a marca doi ani de la Mitingul Diasporei din 10 august (FOTO)

Un articol de: Elena Stanciu - 09 Aug 2020, 21:08
Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a marca doi ani de la Mitingul Diasporei din 10 august (FOTO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Galerie foto (6) Eveniment

Câteva zeci de persoane s-au strâns duminică seară în Piața Victoriei din Capitală pentru a marca împlinirea a doi ani de la protestul Diaspora din 10 august. Evenimentul este organizat de mai multe organizații civice.

 

Doi ani de la Mitingul Diasporei din 10 august: Câteva zeci de presoane, în Piața Victorie

 

Pe pagina de Facebook a evenimentului intitulat "Democrația NU este o cultură compromisă!", oamenii sunt invitați să meargă în fața Guvernului și să scrie pe asfalt ceea ce simt.

Cei care s-au adunat în Piața Victoriei afișează bannere cu mesaje ca "Vrem vinovații pentru jandarmiada" sau "Insist pentru statul de drept".

”Au trecut doi ani de la represaliile violente ale regimului PSD asupra manifestării pașnice din Piața Victoriei, pe #10august 2018. Doi ani în care nu s-a făcut NIMIC pentru a șterge pata de rușine de pe obrazul democrației, lovitura dată libertății de exprimare. Doi ani în care sistemul judiciar din România a tergiversat înaintarea dosarului fie cu scenarii absurde de ”lovitură de stat”, fie cu schimbări de competență și clasări oneroase care disculpă căpeteniile cu responsabilități directe și indirecte asupra operațiunii de forță. (...)

Români de pretutindeni s-au mobilizat să apere democrația adunându-se pe 10 august în Piața Victoriei. Protestul lor pașnic a fost înăbușit cu o violență și amplitudine total nejustificate, fără ca forțele de ordine să intervină vreo clipă pentru neutralizarea și izolarea agitatorilor. Nu știm nici astăzi cine a fost în spatele planului de intervenție în forță, ce decizii politice și tactice au condus la brutalitatea care a afectat mii de oameni, dintre care aproape 800 au depus plângeri penale”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Curtea de Apel Bucureşti a amânat chiar pentru data de 10 august analiza dosarului privind violenţele din 10 august 2018

 

Soarta dosarului privind violenţele din 10 august 2018 de la Mitingul Diaporei se decide exact pe 10 august. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti analizează până atunci solicitarea procurorului şef al DIICOT privind redeschiderea cazului pe care tot DIICOT îl clasase în urmă cu o lună.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 10 august dosarul care ar da drumul redeschiderii urmăririi penale împotriva lui Sebastian Cucoş, Valentin Cazan, Dan Chirică şi Cătălin Sindile, foştii şefi ai Jandearmeriei şi cei care au coordonat intervenţia forţelor de ordine din 10 august 2018.

Marţi, procurorul şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat soluţia de clasare a Dosarului 10 August şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.  

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, se arată că procurorul DIICOT Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile aduse șefilor Jandarmeriei în dosarul ”10 August”, nu i-a citat pe aceștia, nu a audiat vreo victimă sau vreun martor și nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar. 

Dosarul a fost clasat pe 15 iulie, tot de DIICOT. Atunci procurorii au decis că nu există probe suficiente pentru ca foştii şefi ai Jandarmeriei să fie traşi la răspundere pentru violenţele din 10 august 2018.

Citeşte mai multe despre:   10 august