Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cauzele caniculei care au lovit România: Ultimele 13 luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global

Cauzele caniculei care au lovit România: Ultimele 13 luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global

Un articol de: - 24 Iun 2016, 16:28
Foto: libertatea.ro Eveniment

Încălzirea globală, accelerarea schimbărilor climatice, dar și fenomenul El Nino, sunt câteva dintre cauzele temperaturilor sufocante, de 40 de grade Celsius la umbră. Resimțim din plin valorile-record, deși suntem abia în iunie.

În mod normal, în luna iunie, temperaturile nu ar trebui să depăşească 30 de grade Celsius pe timp de zi şi 18 grade pe timp de noapte, spun specialiștii.

Climatologii susțin că una dintre explicațiile temperaturilor-record din această perioadă este încălzirea globală accentuată.

"Suntem îngrijoraţi pentru că am constatat o accelerare a încălzirii globale. Ultimele 13 luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global. În urma acestor date, e aproape sigur că anul 2016 va doborî recordul stabilit de anul 2015 şi va fi cel mai călduros din înregistrări. Practic, sunt trei ani la rând care au doborât recorduri absolute ale temperaturii medii la nivel global", a declarat Roxana Bojariu, şefa Departamentului de Climatologie de la ANM, pentru Adevărul.

Mai mult, climatologii spun ca au fost stabilite recorduri de creştere în temperatură si în Arctica.

"Au fost şi fenomene extreme: valuri de căldură, inundaţii. La nivel global, cauza pentru aceste recorduri înregistrate în ultimii ani o reprezintă schimbarea climatică ce survine ca urmare a creşterii concentraţiilor gazelor cu efect de seră, respectiv dioxidul de carbon, metanul. În cazul particular al anului 2015, a mai fost şi factorul natural al manifestării fenomenului El Nino, valabil şi pentru primele cinci luni ale anului 2016. Asta a însemnat temperaturi mai mari la suprafaţa Pacificului tropical", a mai spus şefa Departamentului de Climatologie de la ANM.

În țara noastră au mai fost veri cu valuri de căldură intense şi persistente, în 2007, 2012, dar şi anul trecut.

Citeşte mai multe despre:   vreme,   meteo
 
Loading...